Minilex - Lakipuhelin

Pahoinpitely voi olla väkivallatontakin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pahoinpitely on henkeen ja terveyteen kohdistuva rikos. Jokaisella on perustuslaillinen oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen, ja tätä oikeutta suojataan monilla rikosoikeudellisilla pykälillä. Pahoinpitelyteko sisältää usein väkivaltaa, mutta toisaalta myös väkivallaton teko voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön.

Pahoinpitelyyn syyllistyy se, joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan. Myös pahoinpitelyn yritys on rangaistava.

Väkivallaton pahoinpitely

Yleisin pahoinpitelyn muoto on väkivaltainen teko, jossa pahoinpitelijä esimerkiksi lyö ja potkii uhriaan aiheuttaen tälle ruumiinvamman. Terveyden vahingoittamiseen ei kuitenkaan tarvitse liittyä väkivaltaa. Kyse voi olla esimerkiksi tahallisesta taudin tartuttamisesta toiseen tai toisen myrkyttämisestä. Esimerkkinä voi mainita HIV-tartunnan tahallisen tartuttamisen. Jos HIV-tartunnan saanut on suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä tarkoituksenaan tartuttaa virus, syyllistyy hän pahoinpitelyyn tai törkeään pahoinpitelyyn. Pahoinpitelyyn voi syyllistyä myös ilman väkivaltaa kipua aiheuttamalla, esimerkiksi juuri myrkyttämällä.

Toinen tyypillinen väkivallaton pahoinpitely on toisen saattaminen tiedottomaan tilaan. Kyse voi olla esimerkiksi nukuttamisesta, huumaamisesta tai päihdyttämisestä siten, että uhri menettää tajuntansa. Tyypillisenä esimerkkitapauksena tällaisestä on tyrmäystippojen sekoittaminen alkoholijuomaan.

Henkinen pahoinpitely?

Rikoslaki ei erikseen tunne henkistä pahoinpitelyä rikoksena. Arkikielessä henkisellä pahoinpitelyllä tarkoitetaan usein toisen solvaamista siten, että solvauksen kohteena oleva henkilö kärsii psyykkisesti. Pahoinpitelyn tunnusmerkistöä tällainen solvaaminen ei kuitenkaan täytä. Kyse voi kuitenkin olla toisesta rikoksesta, kunnianloukkauksesta tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Tällainen solvaaminen aiheuttaa usein uhrilleen kärsimystä ja on omiaan aiheuttamaan loukattuun kohdistuvaa halveksuntaa.

Rangaistusseuraamus

Pahoinpitelystä voidaan tuomita sakko- tai vankeusrangaistukseen. Vankeusrangaistuksen enimmäispituus on kaksi vuotta, ja se voidaan tuomita ehdollisena tai ehdottomana. Jos kyseessä on lievä pahoinpitely, on rangaistuksena sakko. Törkeästä pahoinpitelystä seuraa aina vähintään yhden vuoden vankeusrangaistus, ja vankeuden enimmäispituus on kymmenen vuotta.

Rikoksen uhrilla on usein myös oikeus saada korvausta kärsimästään haitasta, kivusta ja särystä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Pahoinpitelyrikos ei aina sisällä väkivaltaa

- Kyse voi olla pahoinpitelyn sijasta myös lievästä pahoinpitelystä tai törkeästä pahoinpitelystä

Varoitukset

- Väkivallaton teko voi täyttää myös törkeän pahoinpitelyn tai henkirikoksen tunnusmerkistön

- Jos teko on lievä, kyse on lievästä pahoinpitelystä. Rikoksentekijän tuomitseminen edellyttää tällöin rikoksen uhrin tekemää syyttämispyyntöä

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]