Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja perinnönjako: esimerkki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun avioliitto purkautuu toisen puolison kuolemaan, toimitetaan ensin ositus ja tämän jälkeen perinnönjako. Seuraavassa esimerkissä käydään pääpiirteittäin läpi, kuinka omaisuus jaetaan lesken ja kuolleen puolison perillisten kesken.

Ositus

Puolisot A ja B ovat naimisissa. Puolisolla A on omaisuutta 100 000 euroa ja puolisolla B 200 000 euroa. Puolisoilla ei ole velkaa. B on lisäksi saanut lahjana 30 000 euron arvoisen osuuden kesämökistä, mutta avio-oikeus on lahjakirjassa suljettu pois. Puolisoilla ei ole avioehtoa. Avioliitto purkautuu B:n kuoleman johdosta.

Puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö on 300 000 euroa, sillä B:n saama 30 000 euron arvoinen lahja on avio-oikeudesta vapaata omaisuutta, joten sitä ei oteta osituksessa huomioon. Osituksessa avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö jaetaan kahtia, jolloin kummankin puolison avio-osaksi saadaan 150 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että B:n omaisuudesta suoritetaan A:lle tasinkona 50 000 euroa.

Yllä olevassa esimerkissä ei ole huomioitu mahdollisia vastikkeita. Jos toinen puoliso olisi esimerkiksi hoitanut huolimattomasti taloudellisia asioitaan ja näin aiheuttanut avio-oikeuden alaisen omaisuuden vähentymisen, puoliso saattaisi olla velvollinen suorittamaan toiselle vastiketta, jolloin laskelman lopputulos olisi erilainen. Lisäksi on huomioitava, että esimerkissä tasinkoa täytyy suorittaa, koska kuollut puoliso oli varakkaampi osapuoli. Leski ei ole velvollinen suorittamaan tasinkoa kuolleen puolison perillisille, eli jos A:n avio-oikeuden alainen omaisuus olisi ollut B:n omaisuutta suurempi, tasinkoa ei tarvitsisi suorittaa.

Perinnönjako

A:lla ja B:llä on kolme yhteistä lasta, ja B:llä ei ole testamenttia. B:n jäämistössä on jaettavaa omaisuutta 150 000 euroa + 30 000 euron osuus kesämökistä. Jokaisen rintaperillinen saa yhtä suuren osan perinnöstä, eli jokaisen lapsen laskennallinen osuus perinnöstä on 60 000 euroa. A saa kuitenkin pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, ellei joku lapsista tee jakovaatimusta. Jakovaatimuksesta huolimatta A saisi kuitenkin pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon.

Jos sinulla on kysyttävää osituksesta tai perinnönjaosta, lakimiehemme antavat mielellään lisätietoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]