Minilex - Lakipuhelin

Osittainen perinnönjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjako on toimitus, jossa kuolinpesän omaisuus jaetaan sovitusti kuolinpesän osakkaiden kesken joko perillisten laatiman sopimuksen mukaan taikka toimitusjakona käräjäoikeuden määräämän pesänjakajan toimesta. Kuten kuolinpesän osituskin, voidaan perinnönjako toimittaa joko kerralla tai vaiheittain. Tällainen osittainen perinnönjako tulee kyseeseen esimerkiksi silloin, kun kuolinpesän omaisuuteen kuuluva kiinteistö halutaan säilyttää yhteisessä käytössä.

 

Mitä osittaisella perinnönjaolla tarkoitetaan?

Perinnönjako voidaan suorittaa, kun kuolinpesän perunkirjoitus on toimitettu ja naimisissa olleen perittävän jäämistöositus suoritettu. Pääsääntöisesti perinnönjako toteutetaankin kokonaisuudessaan heti, kun pesä on selvitetty. Koska perintövero kuitenkin määräytyy perukirjan mukaan, ei perinnönjaolle ole asetettu määräaikaa ja kuolinpesä voi pysyä jakamattomana hyvinkin pitkiä aikoja. Samoin perinnönjako voidaan toimittaa vain osittaisena. 

Kun perintö jaetaan vain osittain, jää pesän jakamaton osa itsenäiseksi kuolinpesäksi ja erilliseksi verovelvolliseksi. Jaettu osa kuolinpesästä sen sijaan lakkaa olemasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vain osa perittävältä jääneestä omaisuudesta jaetaan perillisille ja loppu omaisuus jää kuolinpesän ja siten osakkaiden yhteiseen hallintaan.

 

Milloin perintö voidaan jakaa vain osittain?

Osittainen perinnönjako on mahdollista aina, kun perilliset siitä yhdessä yksimielisesti päättävät. Tämä päätös sitoo myös mahdollista pesänjakajaa. Perinnönjako tulee myös aina toimittaa loppuun, mikäli kuka tahansa kuolinpesän osakkaista sitä vaatii.

 

Millaisissa tilanteissa perinnön jakaminen osittain voi olla kannattavaa?

Jakamatta voidaan jättää esimerkiksi kuolinpesään kuuluva kiinteistö, jonka perilliset haluavat jättää kuolinpesän omistukseen ja siten yhteiseen käyttöön. Samoin osittainen jako voi olla järkevä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun osa kuolinpesän rahavaroista halutaan jakaa perintöverojen maksamista varten. 

Osittaisessa perinnönjaossa voidaan myös jakaa perintöosuus vain yhdelle tai osalle osakkaista. Tällöin muu omaisuus jää muiden osakkaiden jaettavaksi eikä osuutensa ennakkoon saanut osakas saa enää lopullisessa perinnönjaossa lisää omaisuutta. Olennaista kuitenkin on, että kuolinpesän osakkaat sopivat, miten tällainen osittainen jako otetaan huomioon myöhemmin toimitettavassa lopullisessa perinnönjaossa.

 

Vaiheittainen perinnönjako ja jaon lykkääminen verotuksen näkökulmasta

Jos perinnönjakoa lykätään pidemmän aikaa, voi kuolinpesän omaisuuden arvossa tapahtua muutoksia, jotka vaikuttavat verotukseen. Näin esimerkiksi silloin, kun kuolinpesään kuuluvan omaisuuden arvo perunkirjoituksen ja perinnönjaon välisenä aikana nousee. Kun perintövero on laskettu ja maksettu perukirjaan merkityn arvon mukaisesti, joudutaan arvonnousun perusteella maksamaan luovutusvoittoveroa. Muun muassa tästä syystä perinnönjako voi olla tarkoituksenmukaisempaa toimittaa hyvissä ajoin.

 

Yhteenveto

  • Perinnönjako voidaan suorittaa kokonaan tai osittain.
  • Osittaisessa perinnönjaossa osa perillisille kuuluvasta omaisuudesta jaetaan, kun taas loput jäävät kuolinpesän yhteiseen hallintaan.
  • Osittainen perinnönjako on mahdollista perillisten yhteisellä päätöksellä ja se tulee aina suorittaa loppuun, jos jokin osakkaista sitä vaatii.

 

Summary in English

  • Inheritance distribution can be carried out in full or in part.
  • In partial inheritance distribution, a portion of the property belonging to the heirs is divided, while the rest remains under the joint administration of the estate.
  • Partial inheritance distribution is possible with the joint decision of the heirs, and it must always be completed if any of the shareholders demand it.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin voidaan toimittaa osittainen perinnönjako?

Perinnönjako voidaan suorittaa osittaisena aina, kun kuolinpesän osakkaat ovat asiasta yksimielisiä.

2. Millaisissa tilanteissa perinnön jakaminen osittain voi olla kannattavaa?

Osittaisen perinnönjaon mahdollistamana perilliset voivat esimerkiksi jättää osan kuolinpesään kuuluvasta omaisuudesta yhteiseen käyttöön. Hyvä esimerkki tällaisesta järjestelystä on vanhemmille kuulunut kesämökki. 

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Osittainen jako voi olla hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun halutaan säilyttää kiinteistö kuolinpesän omistuksessa tai jakaa varoja perintöverojen maksamista varten.

Varoitukset

  • Perinnönjaon lykkääminen voi vaikuttaa verotukseen, joten ajoissa suoritettu perinnönjako voi olla tarkoituksenmukaisempaa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]