Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön minimiosakepääoma

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakepääoman vähimmäismäärä vaihtelee osakeyhtiömuodosta riippuen. Yksityisen osakeyhtiön vähimmäisosakepääoma on nykyään 0 euroa ja julkisen osakeyhtiön 80 000 euroa. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä lain mukaisia vähimmäismääriä suuremmasta, muttei pienemmästä vähimmäisosakepääoman määrästä.

Mikäli osakepääomaksi sovitaan nolla euroa, niin yksityistä yhtiötä perustettaessa osakkeista ei makseta mitään ja asiasta täytyy sitten ottaa maininta yhtiön perustamissopimukseen. Jos yhtiölle sovitaan maksettavaksi tietty osakepääoma, niin se merkitään kirjanpidollisesti kokonaan sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Nimellisarvottomassa pääomajärjestelmässä, joka on osakeyhtiölain lähtökohta, osakepääoman määrä ei ole sidoksissa osakkeiden määrään. Nimellisarvoisessa pääomajärjestelmässä yhtiön kaikilla osakkeilla on sama, yhtiöjärjestyksessä sovittu hinta, jonka perusteella osakepääoman suuruus määräytyy.

Osakepääomaa ei saa alentaa vähimmäisosakepääomaa pienemmäksi. Esimerkiksi julkisen osakeyhtiön on purkauduttava tai muututtava yksityiseksi osakeyhtiöksi, mikäli sen osakepääoma varojen jakamisen tuloksena alittaa osakepääoman säädetyn 80 000 euron määrän. Yhtiöjärjestyksen määräystä suuremmasta sovellettavasta vähimmäisosakepääomasta on muutettava ennen osakepääoman alentamista mainitun vähimmäisrajan alle. Julkiselle osakeyhtiölle säädetty 80 000 euron vähimmäisosakepääoman raja on täytettävä, mikäli yksityinen osakeyhtiö halutaan muuttaa julkiseksi osakeyhtiöksi. Osakepääoman menettämisestä on tehtävä ilmoitus kaupparekisteriin, mutta yhtiö voi jatkaa toimintaansa esimerkiksi tappioista johtuvasta negatiivisesta omasta pääomasta huolimatta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]