Minilex - Lakipuhelin

Miten tapahtuu osakeyhtiön purkaminen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiöllä, kuten muillakin yritysmuodoilla on oma elinkaarensa, johon kuuluu yhtiön perustaminen, liiketoiminta ja lopulta toiminnan lakkaaminen. Osakeyhtiön toiminta voidaan lopettaa purkamalla osakeyhtiö, millä tarkoitetaan käytännössä yhtiön varallisuussuhteiden selvittämistä, eli velkojen maksua ja omaisuuden jakoa omistajille ja lopulta yhtiön poistamista rekisteristä. Purkaminen yleensä yhdistetään konkurssiin tai muuhun menettelyyn, jossa yhtiö katsotaan varattomaksi tai sen velkoja täytyy muuten antaa anteeksi. Näin käy usein, mutta ei aina. Joskus osakeyhtiön omistajat saattavat yksinkertaisesti olla halukkaita lopettamaan liiketoiminnan, mutta havaitsevat, että yrityksellä ei syystä tai toisesta ole omaisuudestaan ja omistajistaan itsenäistä liikearvoa. Tällöin myyminenkään ei kannata. Seuraavaksi perehdymme siihen, mitä osakeyhtiön purkaminen oikeastaan sisältää.

Osakeyhtiön purkamisella tarkoitetaan siis yksinkertaistettuna sitä, että yhtiön selvittämis- ja purkamistoimet saatetaan päätökseen ja yhtiön katsotaan lakkaavan olemasta. Osakeyhtiön purkautuminen voi perustua joko yhtiökokouksen, rekisteriviranomaisen taikka tuomioistuimen päätökseen. Rekisteriviranomainen voi poistaa yhtiön rekisteristä ja sitä kautta purkaa sen, jos yhtiöllä ei ole voimassaolevaa hallitusta, se ei ole huolehtinut tilinpäätösasiakirjojensa asianmukaisesta rekisteröimisestä tai yhtiö on julistettu konkurssiin, joka on rauennut varojen puutteeseen. Tällöinkin rekisteriviranomaisten on annettava ensin yhtiölle varoitus rekisteristä poistamisesta ja kolmen kuukauden lisäaika, jonka kuluessa yhtiö voi halutessaan korjata puutteet.

Tuomioistuin voi myös määrätä yhtiön poistettavaksi rekisteristä ja siten puretuksi jos joku osakkeenomistajista on jatkuvasti käyttänyt asemaansa väärin toista osakkeenomistajaa vastaan ja kieltäytyy osakeyhtiölaissa tarkoitetulla tavalla lunastamasta tästä kärsivän osakkeenomistajan osakkeita. Osakeyhtiö puretaan kuitenkin lähtökohtaisesti osakeyhtiölaissa säädetyssä selvitysmenettelyssä, joskaan selvitysmenettely ei yksiselitteisesti tarkoita, että yhtiö puretaan, vaan yhtiökokouksella on mahdollisuus päättää selvitystilassa olevan yhtiön toiminnan jatkamisesta.

Selvitystilan ajatus on nimensä mukaisesti selvittää yhtiön varallisuustilanne ja sen velat sekä ylipäätään se seikka, onko toimintaa mielekästä jatkaa vai puretaanko yhtiö. Jos yhtiön toiminta päätetään lopettaa, tulee yhtiötä selvitystilan aikana edustavien henkilöiden, eli selvitysmiesten huolehtia yhtiön velkojen selvittämisestä tekemällä julkinen kuulutus yhtiön tuntemattomille velkojille, maksamalla sitten velat ja lopulta jakamalla jäljelle jäänyt varallisuus yhtiön omistajille. Lopuksi yhtiö tulee poistaa Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämästä kaupparekisteristä. Tässä vaiheessa yhtiö katsotaan asianmukaisesti puretuksi.

Joskus kuitenkin yhtiökokous haluaa kesken selvitysmenettelyn tai konkurssimenettelyn jatkaa toimintaa. Toiminnan jatkamisesta päättämistä vastaavalla tavalla yhtiökokous on se yhtiön toimielin, jonka toimivaltaan kuuluu päättää myös yhtiön asettamisesta selvitystilaan. Huomattavaa on kuitenkin, että yhtiön asettamisesta konkurssiin ei vaadita yhtiökokouksen päätöstä. Pelkkä hallitus on oikeutettu tekemään kyseisen päätöksen. Selvitystilan lisäksi yhtiö voi purkautua myös sulautumisen tai jakautumisen seurauksena. Niin ikään osakeyhtiö katsotaan purkautuneeksi, mikäli yhtiö on konkurssissa eikä sen omaisuutta ole jäljellä. Yhtiön purkamiseksi on siis monia keinoja. Koosteena voidaan sanoa, että purkamisen ydinvaikutus on kuitenkin se, että osakeyhtiö lakkaa olemasta enää omistajistaan erillinen oikeushenkilö. Se ei siis enää voi itsenäisesti hankkia velvollisuuksia tai oikeuksia. Lisätietoja osakeyhtiön purkamisesta saat soittamalla lakipuhelimeen.

 

Yhteenveto

 

  • Osakeyhtiön toiminta voidaan lopettaa purkamalla osakeyhtiö, millä tarkoitetaan käytännössä yhtiön varallisuussuhteiden selvittämistä, eli velkojen maksua ja omaisuuden jakoa omistajille ja lopulta yhtiön poistamista rekisteristä.
  • Osakeyhtiön purkautuminen voi perustua joko yhtiökokouksen, rekisteriviranomaisen taikka tuomioistuimen päätökseen.
  • Selvitystilan tarkoitus on selvittää yhtiön varallisuustilanne ja sen velat sekä ylipäätään se seikka, onko toimintaa mielekästä jatkaa vai puretaanko yhtiö. 

 

Summary in English

 

  • The operation of a limited liability company can be terminated by liquidating the limited liability company, which in practice means the settlement of the company's financial relationships, i.e. the payment of debts and the distribution of assets to the owners, and finally the removal of the company from the register.
  • The liquidation of a limited company can be based on the decision of the general meeting, the registration authority or the court.
  • The purpose of the settlement is to find out the company's financial situation and its debts and, in general, whether it makes sense to continue operations or whether the company should be dissolved.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

1. Mitä jos yhtiön varat eivät riitä selvityskulujen maksamiseen?

Osakeyhtiölain mukaan rekisteriviranomaisen on selvitystilaan asettamisen sijasta poistettava yhtiö rekisteristä, jos yhtiön varat eivät riitä selvityskulujen maksamiseen tai varojen määrästä ei saada tietoa eikä osakkeenomistaja, velkoja tai muu ilmoita ottavansa vastatakseen selvitysmenettelyn kuluista.

 

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]