Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoitetaan kuluttajakaupalla?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajakaupalla tarkoitetaan sellaista tavaran kauppaa, jonka osapuolena ovat kuluttaja ja elinkeinonharjoittaja. Tällöin myyjänä on elinkeinonharjoittaja ja ostajana kuluttaja. Kuluttajalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä, joka hankkii kulutushyödykkeen pääasiassa muuhun tarkoitukseen kuin harjoittamaansa elinkeinotoimintaa varten. Elinkeinonharjoittajalla taas tarkoitetaan joko luonnollista henkilöä tai yksityistä tai julkista oikeushenkilöä, joka ammattimaisesti pitää kaupan, myy tai muutoin tarjoaa kulutushyödykkeitä vastiketta vastaan saadakseen tuloa tai muuta taloudellista hyötyä.

Kuluttajakauppaan sovelletaan kuluttajakauppaa koskevia kuluttajansuojalain säännöksiä. Säännöksiä sovelletaan myös tavaran vaihtoon sekä valmistettavaa tavaraa koskeviin tilaussopimuksiin, ellei tilaaja ole toimittanut olennaista osaa tarveaineista. Käytetyn tavaran myynnin osalta kuluttajakauppaa koskevia säännöksiä sovelletaan vain, mikäli ostaja ei voi osallistua kaupantekoon henkilökohtaisesti.

Kuluttajakaupan kohteena on irtain tavara. Tavarana ei näin pidetä kiinteistöä eikä toisen maalla olevaa rakennusta. Tavarana ei kuluttajakaupan kannalta pidetä myöskään arvo-osuuksia, arvopapereita, saatavia eikä asunto-osakkeita. Lisäksi sähkön ja lämmön toimittamista koskevat sopimukset sekä televerkon liityntäsopimukset jäävät kuluttajansuojalain kuluttajakauppaa koskevan sääntelyn ulkopuolelle.

Mikäli tavaran kauppa tapahtuu kahden yksityishenkilön välillä tai kahden elinkeinonharjoittajan välillä sovelletaan irtaimen tavaran kauppaan lähtökohtaisesti kauppalakia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa