Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoitetaan kiinteistöllä ja määräalalla?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistöllä tarkoitetaan maanomistuksen yksikköä, johon kuuluu rajoiltaan määritelty osa maapallon pintaa. Kiinteistö on laissa määritelty sellaiseksi itsenäiseksi maanomistuksen yksiköksi, joka on merkittävä kiinteistönä kiinteistörekisteriin. Kiinteistörekisteriin merkitään kiinteistöinä 1) tilat, 2) tontit, 3) yhteiset alueet, 4) valtion metsämaat, 5) luonnonsuojelulainsäädännön nojalla perustetut suojelualueet (suojelualue), 6) lunastuksen perusteella erotetut alueet (lunastusyksikkö), 7) yleisiin tarpeisiin erotetut alueet, 8) erilliset vesijätöt sekä 9) yleiset vesialueet. Kiinteistö käsittää siihen kuuluvan alueen, osuudet yhteisiin alueisiin ja yhteisiin erityisiin etuuksiin sekä kiinteistölle kuuluvat rasiteoikeudet ja yksityiset erityiset etuudet. Kiinteistöihin kohdistuvat oikeudet, kuten esimerkiksi omistusoikeus tai vuokraoikeus, merkitään julkiseen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Rekisteröinti on yleensä pakollista.

Kiinteistöihin katsotaan kuuluvaksi myös kaikki se, mikä kuuluu kiinteistöön sen ainesosana ja tarpeistona. Kiinteistön ainesosia ovat maapohjan substanssi (esimerkiksi multa ja sora) ja kasvu (kuten metsä ja vilja) sekä sellaiset rakennukset, jotka kuuluvat kiinteistöön sen ainesosina. Tällaisia ovat kiinteistön käyttötarkoitusta pysyvästi palvelemaan tarkoitetut kiinteistönomistajan rakennukset. Ainesosia ovat lisäksi kiinteät rakennelmat ja laitteet, kuten johdot ja kaivot. Tarpeistoa on esimerkiksi kiinteistön käyttöä palvelemaan tarkoitetut irtaimet esineet, kuten avaimet ja tikkaat. Lisäksi kiinteistöön voi kuulua myös erityisiä etuuksia, osuuksia yhteisistä alueista sekä rasiteoikeuksia (esimerkiksi tieoikeus), jotka sijaitsevat toisten kiinteistöjen alueella.

Määräalalla taas tarkoitetaan kiinteistön rajoiltaan määrättyä aluetta. Määräala syntyy tyypillisesti siten, että kiinteistön omistaja luovuttaa kiinteistöstään tietyn, rajoiltaan määritetyn alueen toiselle henkilölle. Määräala erotetaan omaksi kiinteistökseen lohkomalla. Lohkomisen tuloksena syntyvää uutta kiinteistöä kutsutaan lohkokiinteistöksi, lohkottavaa kiinteistöä emäkiinteistöksi sekä emäkiinteistön jäljelle jäävää osaa kantakiinteistöksi.

Kun kiinteistöstä luovutetaan määräala, on kaupassa noudatettava samoja muotosäännöksiä kuin kiinteistön kaupassakin. Tämä tarkoittaa sitä, että kauppa on tehtävä kirjallisesti ja kauppakirja on molempien osapuolten allekirjoitettava. Lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Määräalalle on haettava lainhuutoa samoin edellytyksin kuin kiinteistöllekin. Määräalan lohkominen itsenäiseksi kiinteistöksi tulee automaattisesti vireille, kun määräalalle on myönnetty lainhuuto.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]