Minilex - Lakipuhelin

Mitä sitominen tarkoittaa kilpailuoikeudessa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sitominen tarkoittaa kahden tai useamman erillisen hyödykkeen myynnin kytkemistä toisiinsa. Tässä tilanteessa tietyt hyödykkeet myydään edellytyksellä, että ostaja hankkii toisen hyödykkeen samalta myyjältä tai sen määrittelemältä toiselta elinkeinonharjoittajalta. Sitominen muodostaa yhden määräävän markkina-aseman väärinkäytön muodon, ja sen arvioinnissa kiinnitetään yleensä huomiota yrityksiin, joilla on merkittävä markkinavoima. Kielletään erityisesti sellaisten tuotteiden yhdistäminen, joilla ei ole riittävää yhteyttä käyttötarkoituksen tai luonteen perusteella. Jos ostajat hankkivat hyödykkeet yleensä eri markkinoilta, ne nähdään hänen näkökulmastaan erillisinä.

Yrityksen määräävällä markkina-asemalla on merkitystä sitomisen ja sen moitittavuuden arvioinnissa. Esimerkiksi yritys, jolla on määräävä markkina-asema, voi velvoittaa asiakkaan ostamaan monopolituotteen lisäksi toisen tuotteen, jota kuluttaja ei välttämättä haluaisi ostaa ja joka ei ole olennaisesti yhteydessä monopolituotteeseen. Sitomisen haitalliset vaikutukset voivat kohdistua paitsi kuluttajiin myös yritysten kilpailijoihin, jos yritys vahvistaa sitomisen avulla määräävää markkina-asemaansa ja heikentää kilpailijoiden asemaa sidotun tuotteen ("oheistuotteen") markkinoilla.

Esimerkiksi uuden auton ja autonrenkaiden yhdistetty myynti on yleinen ja hyväksytty käytäntö, kun taas auton ja tehosekoittimen sitominen ei ole perusteltua. Sitomisella voi olla turvallisuutta ja tehokkuutta edistäviä vaikutuksia, ja tällöin se voi olla sallittua. Esimerkiksi, jos tuotteiden yhteismyynti estää teknisesti yhteensopimattomien tuotteiden käytön yhdessä. Vaikka tuotteilla olisi luonnollinen yhteys tai ne esiintyisivät kaupallisessa käytössä yhdessä, niiden yhdistäminen toisiinsa tietyissä tilanteissa voi kuitenkin olla määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä. Sitomisen tulee olla objektiivisesti perusteltavissa, jotta se voidaan hyväksyä.

Tuotteiden sitominen voi tapahtua eri tavoin. Yleisin tapa on sisällyttää sopimukseen ehto, jonka mukaan ostajan on hankittava myös toinen hyödyke, jotta myyjä suostuu myymään halutun hyödykkeen. Myös erilaisilla hinnoittelukäytännöillä voi olla sitova vaikutus, jos hinnat ja alennukset määritellään niin, ettei ostajalle käytännössä jää muita mielekkäitä vaihtoehtoja kuin hankkia molemmat tarvitsemansa hyödykkeet toimittajalta. Jos sinulla on kysymyksiä kuluttajan oikeuksista tai kilpailuoikeudesta, voit tarvittaessa kysyä neuvoa lakipuhelimestamme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]