Minilex - Lakipuhelin

Mitä avoliitto tarkoittaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto tarkoittaa erityistä perhemuotoa, jossa kaksi henkilöä elää yhteisessä taloudessa olematta keskenään avioliitossa.

Avoliitto merkitsee parisuhteen vakiintumista siinä mielessä, että parisuhteen osapuolilla on yhteinen asunto ja yhteinen kotiosoite. Henkilöt, jotka vierailevat toistensa luona ainoastaan satunnaisesti eivät ole keskenään avoliitossa. Toisaalta, jos suhde on vakiintunut ja puolisoilla on yhteinen talous, ei väliaikainen poismuuttaminen sellaisenaan merkitse avoliiton päättymistä. Avoliitossa parisuhteen osapuolet käyttävät usein yksityisiä varoja yhteiseen talouteen ja tekevät myös yhteisiä hankintoja.

Kaikki yhteisen asumisen muodot eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että yhdessä asuvat henkilöt eläisivät keskenään avoliitossa. Esimerkiksi kimppakämpässä asuvat henkilöt eivät ole avoliitossa, vaikka heillä on yhteinen asunto ja yhteinen kotiosoite. Jotta kysymyksessä olisi avoliitto, edellytetään, että henkilöillä on yhteinen tarkoitus elää yhteisessä asunnossa perheenä. Seurustelusuhde muuttuu avoliitoksi siis silloin, kun kaksi ihmistä haluaa muodostaa perheen ja muuttaa yhteen asumaan. Myöskään henkilöt, jotka eivät voi mennä keskenään naimisiin avioesteen vuoksi, eivät voi asua yhdessä avoliitossa.

Avoliitto on siten nimenomaiseen tai hiljaiseen sopimukseen perustuva suhde, jossa kannetaan vastuuta omasta ja toisen puolesta. Avoliitot voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, joihin sovelletaan erityistä avoliittolakia ja niihin joihin avoliittolakia ei sovelleta. Avoliittolakia sovelletaan avopuolisoihin, jotka ovat eläneet yhteisessä taloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]