Minilex - Lakipuhelin

Mikä on virkasuhde?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mitä virkasuhde tarkoittaa?

Virkasuhteella tarkoitetaan julkisoikeudellisen sektorin palvelussuhdetta, johon liittyy julkisen vallan käyttöä. Perustuslain mukaan sellaisen julkisen vallan tehtävät joihin liittyy merkittävää julkisen vallan käyttöä, on suoritettava virkasuhteessa. Julkisella vallankäytöllä tarkoitetaan oikeutta päättää yksityisen eduista, oikeuksista ja velvollisuuksista lain mukaisella tavalla.

Julkista valtaa käyttävät henkilöt ovat virkamiehiä ja viranhaltijoita. Vaikka nimitykset muistuttavat toisiaan, on hyvä huomata että virkamies ja viranhaltija tarkoittavat kahta eri asiaa. Virkamiehellä tarkoitetaan valtion palveluksessa toimivaa henkilöä, ja viranhaltijalla puolestaan kunnan palveluksessa toimivaa henkilöä. Virkamiestä ja viranhaltijaa koskeva sääntely on pitkälti samanlaista mutta niistä löytyy myös tiettyjä eroavaisuuksia, jotka voivat tulla relevanteiksi yksittäistapauksissa.

Virkasuhteelle ominaista on tietynlaiset velvollisuudet ja virkavastuu sekä toisaalta tietynlainen suoja virantoimituksessa. Virkasuhde syntyy yksipuolisella virkasuhteeseen otettavan suostumusta edellyttävällä toimella.

Mitä virkavastuu tarkoittaa?

Virkavastuulla tarkoitetaan virkamiehen ja viranhaltijan erityistä oikeudellista vastuuta virantoimitukseen liittyvistä tehtävistä. Virkamiehelle tai viranhaltijalle voi koitua tiettyjä erityisiä oikeudellisia seuraamuksia jos tämä hoitaa virkatehtävänsä sopimattomalla tavalla. Nämä seuraamukset jakaantuvat rikosoikeudellisiin, vahingonkorvauksellisiin ja kurinpidollisiin seuraamuksiin.

Miksi virkasuhteesta säädetään erikseen laissa?

Virkasuhteesta säädetään erikseen laissa koska halutaan suojata turvata julkisen vallankäytön laillisuus ja varmistaa yksilöiden oikeusturva. Viranomaisten työhön liittyvän julkisen vallan käytön takia on järkevää että virkamiehillä ja viranhaltijoilla on esimerkiksi suurempi vastuu tehtäviensä asianmukaisesta hoitamisesta kuin tavallisella työntekijällä.

Miten virkasuhde eroaa työsuhteesta?

Virkasuhde poikkeaa eräiltä osin työsuhteesta. Lähtökohtaisesti virkasuhteen ja työsuhteen pitäisi olla mahdollisimman samankaltaisia keskenään, mutta niiden välillä on tiettyjä eroavaisuuksia oikeushistoriallisista ja palvelusuhteiden luonteeseen liittyvistä syistä. Virkasuhteen tarkoitus on hoitaa julkisen vallan käyttöä sisältävät tehtävät kun taas työsuhteita käytetään tilanteissa joissa tällaista vallankäytön elementtiä ei ole. Virkasuhteen ja työsuhteen eroavaisuudet liittyvät pitkälti suhteen solmimiseen, irtisanomiseen ja tehtävään sisältyviin vastuihin liittyviin kysymyksiin.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Virkasuhteita käytetään sellaisissa julkisen sektorin tehtävissä joihin kuuluu merkittävää julkisen vallan käyttöä.

Varoitukset

  • Virkasuhteessa olevalla on erityinen oikeudellinen vastuu eli virkavastuu hänelle kuuluvista tehtävistä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]