Minilex - Lakipuhelin

Mikä on valvottu ajo-oikeus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valvottu ajo-oikeus on yksi ehdollisen ajokiellon muodoista, joka voidaan määrätä ehdottoman ajokiellon sijaan. Rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta epäilty henkilö voi saada ajo-oikeutensa takaisin asennuttamalla ajoneuvoonsa alkolukon. Valvottu ajo-oikeus ei vaikuta rattijuopumuksesta tuomittavaan rangaistukseen. Valvottuun ajo-oikeuteen määrätyn ajoneuvoon asetetaan alkolukko, joka estää alkoholin vaikutuksenalaisena auton käynnistämisen.

Alkolukolla valvottuun ajo-oikeuteen määrätty ei saa ajaa muita kuin alkolukolla varustettuja ajoneuvoja. Valvottavan alkuperäinen ajokortti otetaan poliisin huostaan ja hän saa uuden ajokortin, johon on lisätty vaatimus alkolukon käytöstä.

Kenelle voidaan määrätä valvottu ajo-oikeus?

Alkolukolla valvottu ajo-oikeus voidaan määrätä alkoholin käytön takia rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta epäillylle, joka sitä pyytää. Valvottuun ajo-oikeuteen ei voida määrätä huumeiden käytön takia rattijuopumukseen syyllistynyttä henkilöä. Alkolukolla valvottu ajo-oikeus voidaan määrätä vain Suomessa vakinaisesti asuvalle henkilölle, jota ei ole muusta syystä määrätty ajokieltoon.

Alkolukko voidaan asentaa valvottavan käytössä olevaan yhteen tai useampaan ajoneuvoon. Valvotun ajo-oikeuden aikana valvottu ei saa ajaa muilla kuin alkolukolla varustetuilla ajoneuvoilla.

Pyynnön alkolukolla valvottuun ajo-oikeuteen määräämisestä epäilty voi tehdä jo esitutkinnassa poliisille. Poliisin on ilmoitettava rattijuopumusrikoksesta epäillylle mahdollisuudesta valvottuun ajo-oikeuteen. Pyyntö on kuitenkin tehtävä viimeistään rattijuopumusasian käsittelyn yhteydessä tuomioistuimessa. Valvottavan on käytävä terveydenhuollon ammattihenkilön luona keskustelemassa päihteiden käytöstä ja toimitettava todistus siitä poliisille.

Kuinka kauan valvottu ajo-oikeus kestää?

Tuomioistuin määrää ajokiellon ehdollisena ja asettaa sille koetusajan, jonka pituus on 1 – 3 vuotta. Alkolukkoa on pidettävä aina koko koetusaika. Alkolukolla valvotun ajo-oikeuden pituus on siten 1 – 3 vuotta riippuen tuomioistuimen asettaman koetusajan pituudesta.

Alkolukon voi jättää ajoneuvoon valvotun ajo-oikeuden päättymisen jälkeen. Valvonnan suorittanut voi hakea poliisilta vanhan ajokorttinsa takaisin tai pitää alkolukkovaatimuksella varustetun ajokortin. Tällöin hän saa kuitenkin ajaa vain ajoneuvoja, jotka on varustettu alkolukolla.

Mitä seuraa ehtojen rikkomisesta?

Valvottu ajo-oikeus voidaan perua, jos valvottava rikkoo sen ehtoja tai pyytää sen peruuttamista. Tuomioistuimen on peruutettava alkolukolla valvottu ajo-oikeus ja määrättävä ehdollinen ajokielto kokonaisuudessaan pantavaksi täytäntöön, jos valvottava koeaikana pyytää peruuttamaan valvontaa koskevan määräyksen, taikka ilman hyväksyttävää syytä rikkoo alkolukolla valvottuun ajo-oikeuteen sisältyvää rajoitusta. Ehtojen rikkominen voi tapahtua kuljettamalla muuta kuin sallittua ajoneuvoa tai vaikuttamalla alkolukon toimintakykyyn.

Valvottu ajo-oikeus peruutetaan myös, jos valvottava syyllistyy törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen.

Jos ehdollinen ajokielto peruutetaan, määrää tuomioistuin ajokiellon pantavaksi täytäntöön. Henkilö ei tällöin saa kuljettaa mitään ajoneuvoa, joita kielto koskee.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Kuka tahansa voi asentaa ajoneuvoonsa alkolukon
  • Poliisin sivuilta löytyy tietoja alkolukosta

Varoitukset

  • Valvottua ajo-oikeutta ei voida tuomiota henkilölle, joka on syyllistynyt rattijuopumusrikokseen huumausaineiden vaikutuksen alaisena
  • Valvottua ajo-oikeutta ei voida määrätä, jos tuomioistuin katsoo rikoksen edellyttävän ehdottoman ajokiellon määräämistä
  • Valvottava vastaa itse valvonnasta aiheutuvista kustannuksista

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]