Minilex - Lakipuhelin

Mikä on ulosoton enimmäiskesto?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosottokaaressa säädetään ulosoton enimmäiskestosta eli ulosottoperusteen täytäntöönpanokelpoisuuden määräajasta. Ulosottoperuste (esimerkiksi tuomioistuimen tuomio), jossa luonnolliselle henkilölle on asetettu maksuvelvoite, on täytäntöönpanokelpoinen 15 vuoden ajan.

Määräaika on kuitenkin 20 vuotta, jos ulosottoperusteessa tarkoitettu velkoja on luonnollinen henkilö tai jos korvaussaatava perustuu rikokseen, josta velallinen on tuomittu vankeuteen, valvontarangaistukseen tai yhdyskuntapalveluun. Ulosottoperusteen määräaika lasketaan siitä, kun yksipuolinen tuomio taikka lainvoimaiseksi tullut tuomio tai muu lopullinen ulosottoperuste on annettu.

Kun ulosottoperusteen täytäntöönpanokelpoisuuden määräaika kuluu umpeen, velkojan saatavaa ei voida enää periä ja saatava vanhenee lopullisesti. Ulosottoperusteen määräajan kulumista ei voida katkaista. Jos kuitenkin ennen määräajan umpeutumista on saatavan perimiseksi toimitettu ulosmittaus, määräajan umpeen kuluminen ei estä maksun saamista ulosmitatuista varoista. Muussa tapauksessa velkojan saatava vanhenee määräajan päättyessä, eikä velkaa voida enää periä millään muullakaan tavalla, kuten esimerkiksi perintätoimiston toimesta.

Velkoja voi kuitenkin nostaa tuomioistuimessa kanteen velallista vastaan ja vaatia ulosottoperusteen määräajan jatkamista. Tuomioistuin voi määrätä määräajan jatkumaan kymmenen vuotta, jos velallinen on olennaisesti vaikeuttanut velkojan maksunsaantia siten, että hän on esimerkiksi kätkenyt tai lahjoittanut omaisuuttaan, lisännyt perusteettomasti velkojensa määrää, salannut tietoja tai antanut vääriä tai harhaanjohtavia tietoja taloudellisesta asemastaan taikka muilla vastaavilla tavoilla järjestellyt taloudellista asemaansa velkojien vahingoksi. Ulosottoperusteen määräaikaa ei kuitenkaan saa jatkaa, jos sitä voidaan pitää velallisen kannalta kohtuuttomana.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]