Minilex - Lakipuhelin

Mikä on tiliote?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tiliote kuuluu kirjanpitoaineistoon kaikilla kirjanpitovelvollisilla. Kirjanpitovelvollisuuden perusteet on määrätty laissa. Jokainen, joka harjoittaa ammatti- tai liiketoimintaa, on harjoittamastaan toiminnasta kirjanpitovelvollinen. Kirjanpitovelvollisuuteen löytyy laista joitakin poikkeuksia, koskien lähinnä omaksi elatukseksi lukeutuvaa pienimuotoista elinkeinotoimintaa. Tiliote kertoo pankkitilin rahoitustapahtumat sekä tilin saldon. Kirjanpidossa tiliotetta käytetään tukena todistamassa rahan liikkumista yrityksen tilille ja sieltä pois.

Tiliotetta voidaan tietyin edellytyksin käyttää myös tositteena maksetusta laskusta. Tällöin tiliotteen yhteyteen tulee kuitenkin liittää esimerkiksi ostolasku tai myyntilasku, jos tiliote ei sisällä kaikkia yrityksen kirjanpidon kannalta tarpeellisia tietoja. Kirjanpidossa on nimittäin olennaista se, että kuka tahansa, joka tutkii yrityksen kirjanpitoa, pystyy havaitsemaan loogisen yhteyden tositteiden, eli kuittien ja laskujen, rahaliikenteen sekä kirjanpidon kirjauksien välillä. Tiliote toimii siis kuvauksena käytännössä kirjanpitovelvollisen rahaliikenteestä. Tämän lisäksi osa kirjanpitovelvollisen liiketoiminnasta voi tapahtua käteisrahaa käyttäen. Tällöin käteismaksuista tulee tehdä kirjanpitoon omat kirjauksensa, jolloin tämä näkyy tiliotteessa vain, mikäli kirjanpitovelvollinen esimerkiksi tallettaa kassan sisällön tililleen tai vastaavasti nostaa tililtään rahaa käteisostoja varten. Tällöin käteiskaupoista dokumentteina toimivat lähinnä kuitit.

Yrityksillä pankkitilin tiliotteesta näkyvät yrityksen maksutapahtumat ja se on näin ollen osa yrityksen kirjanpitoaineistoa, joka siis pitää myös lain nojalla säilyttää. Kirjanpitoaineiston säilytysaika on Suomen lainsäädännön mukaisesti kuusi vuotta. Sen sijaan tilinpäätösasiakirjat tulee säilyttää kymmenen vuotta.

Yrityksen tulee huolehtia siitä, että sen liiketapahtumia kuvaava todistusaineisto pidetään tallessa. Tiliote on juuri tällainen tosite. Myös yksityishenkilöiden on hyvä säilyttää tiliotteensa, koska verottajan mukaan tiliote voidaan hyväksyä verotuksessa tehtävän vähennyksen perusteeksi, mikäli ei ole syytä epäillä tiliotteen luotettavuutta tai maksutapahtuman aitoutta.

Tiliotteet säilyvät usein hyvin esimerkiksi verkkopankissa, mutta suositeltavaa on ottaa tiliotteesta tuloste, jotta kirjanpitovelvollinen tai muu verovelvollinen kuin kirjanpitovelvollinen pystyy kaikissa tilanteissa esittämään tarpeelliset dokumentit. Tiliote on usein tuttu myös niille verovelvollisille, jotka eivät ole kirjanpitovelvollisia. Kirjanpitovelvolliselle kuitenkin myös tiliotteen merkitys korostuu.

Jos tiliote tai muuten kirjanpitoon tai tilinpäätökseen liittyvät kysymykset arveluttavat, voi neuvoja tiedustella lakipuhelimessa päivystäviltä ammattilaisilta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]