Minilex - Lakipuhelin

Mikä on testamentti?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla eli jälkisäädöksellä tarkoitetaan tahdonilmaisua, jolla henkilö ilmoittaa tahtonsa siitä, kenelle hänen omaisuutensa on hänen kuolemansa jälkeen menevä. Testamentin voi lähtökohtaisesti tehdä kahdeksantoista vuotta täyttänyt eli täysi-ikäinen henkilö. Kuitenkin yli 15-vuotias voi tehdä testamentin siitä omaisuudesta, jonka hän on työllään ansainnut. Testamentin tekijällä tulee olla riittävä ymmärrys asiasta eli hänellä ei saa olla sellaista sieluntoiminnan häiriötä, jonka vuoksi hän ei ymmärrä mitä on tekemässä. Esimerkiksi mielisairaus, alkoholismi tai dementia voivat vaikuttaa tekijän ymmärrykseen.

Testamentin muoto

Testamentti on tehtävä kirjallisesti kahden todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä. Testamentin tekijän tulee allekirjoittaa testamentti tai tunnustaa testamentissa oleva allekirjoitus omakseen ja sen jälkeen todistajat todistavat testamentin nimikirjoituksillaan. Todistajien tulee tietää, että asiakirja on testamentti, mutta testamentin tekijä saa itse päättää, haluaako hän kertoa testamentin sisällön heille. Tietyissä olosuhteissa testamentin määrämuodosta voidaan kuitenkin poiketa. Tällöin on kyse hätätilatestamentista, joka voidaan tehdä silloin, kun testamentin tekijä on estynyt tekemästä varsinaista testamenttia sairauden tai muun pakottavan syyn vuoksi.

Testamenttityypit 

Testamentit jaetaan tyypillisesti yleistestamentteihin ja erityistestamentteihin eli legaatteihin. Yleistestamentilla testamentin tekijä määrää koko omaisuutensa tai tietyn murto-osan siitä tietylle henkilölle. Yleistestamentti ei siis koske tiettyä esinettä tai omaisuutta, vaan testamentin tekijä määrää omaisuudestaan yleisluontoisesti tai kokonaisuutena. Testamentinsaajasta tulee kuolinpesän osakas ja hän osallistuu muiden kuolinpesän osakkaiden, kuten lesken ja rintaperillisten kanssa päätöksentekoon.

Erityistestamentilla eli legaatilla taas testamentataan tietty esine tai rahasumma testamentin saajalle. Erityistestamentin saajasta ei tule kuolinpesän osakasta eikä hän myöskään osallistu pesän hallintoon. Lisäksi erityistestamentin saaja saa hänelle kuuluvan esineen tai rahasumman pesän päältä, eli ennen perinnönjakoa.

 

Yhteenveto

  • Testamentin voi tehdä yleensä täysi-ikäinen henkilö, mutta jo 15-vuotias voi tehdä testamentin ansaitsemastaan omaisuudesta.
  • Testamentin tulee täyttää tietyt muotovaatimukset, kuten kahden todistajan läsnäolo ja tekijän allekirjoitus.
  • Testamentteja jaetaan yleistestamentteihin, joissa määrätään koko omaisuudesta ja erityistestamentteihin eli legaatteihin, joissa määrätään tietystä esineestä tai rahasummasta.

 

Summary in English

  • Generally, a person must be of legal age to make a will, but a 15-year-old can make a will concerning their earned property.
  • The will must meet certain formal requirements, such as having two witnesses present and the signature of the testator.
  • Wills are categorized as general wills, which determine the entire estate, and specific bequests (legacies), which designate a particular item or sum of money.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Miten testamentin saaja eroaa yleis- ja erityistestamentissa?

Yleistestamentin saajasta tulee kuolinpesän osakas, kun taas erityistestamentin saaja ei osallistu pesän hallintoon ja saa hänelle kuuluvan esineen tai rahasumman ennen perinnönjakoa.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]