Minilex - Lakipuhelin

Mikä on pakkolisenssijärjestelmä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pakkolisenssi tarkoittaa sellaista rajoitusta tekijänoikeuteen, jonka nojalla teoksia voidaan käyttää ilman tekijän lupaa. Tekijällä on yleensä oikeus saada teoksensa käytöstä korvaus, muttei kieltää teostensa käyttöä pakkolisenssin nojalla. Pakkolisenssisäännöstä sovelletaan ainoastaan erityisen painavista syistä, kuten teosten saattamiseksi erityisryhmien saataville. Pakkolisenssi on alun perin syntynyt nimenomaan käytännön mahdottomuudesta hankkia lupia jokaiselta yksittäiseltä oikeudenhaltijalta. Pakkolisenssi on poikkeus oikeudenhaltijan yksinoikeudesta oikeuttaessaan teoksen käytön ilman lupaa. Ensinnäkin opetuksessa käytettävät kokoomateokset ovat pakkolisenssijärjestelmän kohteena. Opetuksessa käytettäväksi tarkoitettuun kokoomateokseen, joka muodostetaan useiden tekijöiden teoksista, saa ottaa vähäisiä osia kirjallisesta teoksesta tai sävellysteoksesta tai, jos teos ei ole laaja, koko teoksen. Tekstiin liittyen saadaan myös ottaa kuva julkistetusta taideteoksesta. Tämä oikeus käyttää toisten teoksia on silloin, kun teoksen julkaisuvuodesta on kulunut viisi vuotta. Pakkolisenssijärjestelmä ei kuitenkaan koske opetuksessa käytettäväksi valmistettuja teoksia. Lainauksen kohteena olevan teoksen tekijällä on oikeus korvaukseen lainauksesta, mutta toisaalta lainaamisesta ei ole säädetty ilmoitusvelvollisuutta.

Toinen pakkolisenssitilanne koskee teosten saattamista vammaisten käytettäviksi. Näkövammaisille ja muille, jotka vamman tai sairauden vuoksi eivät voi käyttää teoksia tavanomaisella tavalla, saa valmistaa kappaleita julkaistusta kirjallisesta teoksesta, sävellysteoksesta tai kuvataiteen teoksesta muulla tavalla kuin ääntä tai liikkuvaa kuvaa tallentamalla. Siten valmistettuja teoksen kappaleita saa käyttää edellä tarkoitetuille välittämiseen muulla tavalla kuin radiossa tai televisiossa lähettämällä. Tällainen pakkolisensoitu oikeus ei kuitenkaan koske teoksen kappaleen valmistamista tai teoksen välittämistä kaupallisessa tarkoituksessa. Esimerkiksi oikeus valmistaa äänikirjoja on näkövammaisten kirjastolla, Näkövammaisten Keskusliitto ry:llä ja Suomen Kuurosokeat ry:llä. Oikeus oppimateriaalin valmistamiseen ääntä tallentamalla taas on muiden muassa Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:llä, Jyväskylän näkövammaisten koululla ja Invalidisäätiöllä. Samoin Kuurojen Liitto ry:llä on oikeus valmistaa teoskappaleita kuuroille ja kuulovammaisille. Tekijällä on näissä molemmissa tilanteissa oikeus korvaukseen teoksensa käytöstä. Samoin tekijän oikeus korvaukseen käsittää teoksen kappaleen valmistamisen myytäväksi tai teoksen välittämisen vammaiselle tai muulle siten, että tämän haltuun jää pysyvästi kappale teoksesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]