Minilex - Lakipuhelin

Määräalan muuttaminen tontiksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tontilla tarkoitetaan kiinteistöä joka on muodostettu sitovan tonttijaon mukaisesti ja joka on merkitty tonttina kiinteistörekisteriin. Toisistaan on erotettu sitova ja ohjeellinen tonttijako, joista vain sitova voi olla tontinmuodostuksen pohjana. Tonttia ei voida muodostaa ellei alueella ole voimassa olevaa asemakaavaa, asemakaavoitus toimiikin tontin muodostamisen edellytyksenä. Määräalalla tarkoitetaan puolestaan rajoiltaan määriteltyä kiinteistön osaa, se ei muodosta omaa rekisteriyksikköään vaan on ainoastaan toisen rekisteriyksikön osa. Määräala muodostetaan tontiksi lohkomalla.

Lohkomistoimitus tulee useimmiten vireille kun kiinteistöstä luovutetaan määräala. Lohkomisella muodostetaan uusi kiinteistö, lähinnä tila tai tontti. Tontin omistaja voi luovuttaa toiselle määräalan tontistaan, kyseinen määräala voidaan lainhuudattaa, minkä jälkeen lohkomistoimitus tulee automaattisesti vireille. Kun tontin määräala lohkomalla erotetaan alkuperäisestä tontista, siitä muodostuu itsenäinen kiinteistörekisteriin merkittävä tonttinsa ja oma rekisteriyksikkönsä.

Tonttijaon ollessa sitova, täytyy lohkomisessa edetä tonttijaon mukaisesti, eikä tonttia voi lohkomalla muodostaa tästä jaosta poiketen. Kunta voi kuitenkin erityisestä syystä antaa luvan tonttijaosta poikkeavalle lohkomiselle. Määräalojen muodostaminen lohkomalla tonteiksi on mahdollista, kun niitä sitovan tonttijaon muutosten yhteydessä luovutetaan. Sitovan tonttijaon muutokset ovat kuitenkin mahdollisia vain laissa säädetyin edellytyksin, muutosten on edistettävä korttelin tai sen osan tarkoituksenmukaista järjestämistä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]