Minilex - Lakipuhelin

Lapsen sukunimen määräytyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsi saa sen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän, joka vanhemmilla on lapsen nimeä ilmoitettaessa, jos vanhemmilla on tällöin yhteinen sukunimi tai sukunimiyhdistelmä. Mitään valinnanvaraa sukunimen suhteen ei siis ole. Vanhemmilla on yhteinen sukunimi ensinnäkin silloin, kun se on esimerkiksi molemmilla Järvinen. Myös silloin, kun molemmilla vanhemmilla on identtinen sukunimiyhdistelmä, esimerkiksi Mäki-Järvinen, lapsi saa tämän sukunimen.

Mikäli vanhemmilla ei ole yhteistä sukunimeä, mutta heillä on jo yhteisessä huollossa yhteinen alaikäinen lapsi, syntynyt lapsi saa saman sukunimen kuin hänen täyssisaruksellaan on. Täyssisaruksilla siis tulee olla sama sukunimi, mutta uusperheissä näin ei tarvitse olla.

Jos lapsi on vanhempien ensimmäinen yhteinen, voivat he valita lapsen sukunimen tietyistä vaihtoehdoista. Ensinnäkin vanhemmat voivat antaa lapselleen jommankumman sukunimen tai sukunimiyhdistelmän. Jos vanhempien sukunimet ovat esimerkiksi Mäki-Järvinen ja Virtanen, voivat vanhemmat valita näistä kumman tahansa. Toisena vaihtoehtona on antaa lapselle toisen vanhemman sukunimiyhdistelmästä toinen nimi. Lapsen sukunimeksi voi siis esimerkiksi tulla Järvinen. Kolmanneksi vanhemmat voivat muodostaa lapselleen kokonaan uuden sukunimiyhdistelmän heidän omista sukunimistään. Vaihtoehtona on siis antaa lapselle sukunimeksi myös esimerkiksi Mäki-Virtanen. Vanhemmat päättävät sukunimen valinnasta yhdessä, jos he ovat molemmat lapsen huoltajia.

Valintatilanne voi olla sekä avio- että avopuolisoilla. Tosin silloin, kun lapsi syntyy avoliitossa, isyyden tunnustaminen voi kestää sen verran kauan, että lapselle tulee antaa äidin sukunimi. Lapsen sukunimi täytyy nimittäin ilmoittaa väestötietojärjestelmään kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Lapsen nimi ilmoitetaan Digi- ja väestötietovirastolle. Ilmoituksen voi tehdä myös evankelis-luterilaiselle tai ortodoksiselle seurakunnalle, jonka jäsen lapsi on.

Laissa on varauduttu myös tilanteeseen, jossa vanhemmat eivät määräajassa muista ilmoittaa lapsen sukunimeä tai eivät pääse yhteisymmärrykseen. Jos lapsen valinnanvaraista sukunimeä ei ilmoiteta ajoissa, lapsi saa äitinsä sukunimen.

Kannattaa huomata, että nämä säännöt eivät lähtökohtaisesti riipu siitä, kuka on lapsen biologinen isä. On täysin mahdollista, että lapsi saa esimerkiksi äidin aviomiehen sukunimen, vaikka tämä ei biologisesti olekaan lapsen isä.

Lapsi siis saa automaattisesti vanhempiensa yhteisen sukunimen, tai saman sukunimen kuin täyssisarensa. Muussa tapauksessa vanhemmat voivat valita lapsen sukunimen tietyistä vaihtoehdoista. Tällöin valinta tulee tehdä kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Sen jälkeenkin lapsen sukunimi voidaan muuttaa hakemuksella Digi- ja väestötietovirastolle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]