Minilex - Lakipuhelin

Lapsen nimen ilmoittaminen maistraattiin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huoltajien tulee ilmoittaa lapsen nimet ja äidinkieli väestötietojärjestelmään. Lapsen etu- ja sukunimen määräytymistä säännellään etu- ja sukunimilaissa. Lapsen nimeä valitessaan huoltajien kannattaa tässä artikkelissa käsiteltävän ilmoitusmenettelyn lisäksi kiinnittää huomiota lapsen etunimen hyväksyttävyyteen ja lapsen sukunimen määräytymiseen.

Nykyisen lainsäädännön mukaan ilmoitus lapsen nimestä täytyy tehdä väestötietojärjestelmään kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Jos ilmoitusta ei tehdä asetetussa määräajassa, lähettää Digi- ja väestötietovirasto huoltajalle muistutuksen asiasta. Ääritilanteessa virasto voi kääntyä kunnan sosiaalihuollon puoleen, jos vaikuttaa siltä, ettei tietoa lapsen nimestä muuten saada.

Lapsen nimen ja muiden perustietojen ilmoitus tapahtuu esitäytetyllä lomakkeella. Lomake lähetetään huoltajille automaattisesti lapsen syntymän jälkeen, joten lomakkeen hankkiminen ei vaadi vanhemmilta erityisiä toimia. Huoltajat täyttävät lomakkeeseen vaaditut tiedot ja allekirjoittavat sen.

Täytetty ja allekirjoitettu lomake palautetaan Digi- ja väestötietovirastoon. Palauttaminen onnistuu joko postitse tai viemällä lomake henkilökohtaisesti. Digi- ja väestötietoviraston sijasta ilmoitus voidaan kuitenkin tehdä myös seurakunnalle, jos lapsi on evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan jäsen. Tällöin lomake palautetaan lapsen kastavalle papille.

Digi- ja väestötietoviraston puoleen käännytään myös silloin, jos lapsen nimi halutaan myöhemmin muuttaa. Virasto käsittelee ja hyväksyy nimen muuttamista koskevat hakemukset. Jos huoltajat haluavat muuttaa alaikäisen lapsensa nimen, tulee heidän olla asiasta yksimielisiä. Kuitenkin lapsella on myös ikänsä ja kypsyytensä mukainen itsemääräämisoikeus nimeään koskevassa asiassa, joten lapsen nimen muuttaminen ei ole yhtä laajasti huoltajien päätettävissä kuin lapsen nimeäminen syntymän jälkeen.

Vinkit

  • Muista ilmoittaa lapsen nimi annetussa määräajassa. Määräaika on 3 kk lapsen syntymästä.
  • Digi- ja väestötietoviraston sijasta nimen voi ilmoittaa lapsen kastavalle papille, joka toimittaa ilmoituksen eteenpäin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa