Minilex - Lakipuhelin

Lapselle isän sukunimi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 

Lapsen sukunimestä päättää lapsen huoltaja. Kun vanhemmat ovat yhdessä lapsensa huoltajia, he päättävät yhdessä lapsen sukunimestä. Lapsen sukunimen määräytymisestä säädetään etu- ja sukunimilailla.

Huoltajan täytyy ilmoittaa lapsensa sukunimi Digi- ja väestötietovirastolle kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Ilmoitus voidaan tehdä myös evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkon seurakunnalle. Jos ilmoitusta ei tehdä määräaikaan mennessä, Digi- ja väestötietovirasto lähettää kehotuksen nimen antamiseen. Jos nimeä ei kehotuksesta huolimatta anneta kohtuullisessa ajassa, lapsi saa äitinsä sukunimen. Lapsen sukunimen määräytymishetki on se hetki, kun vanhemmat ilmoittavat lapsensa nimen. 

 

Vanhemmilla yhteinen sukunimi

Jos vanhemmilla on lapsen nimeä ilmoitettaessa yhteinen sukunimi, lapsi saa vanhempiensa yhteisen sukunimen. Jos vanhemmilla on käytössään yhteinen sukunimiyhdistelmä, lapsi saa sukunimekseen tämän sukunimiyhdistelmän. 

 

Vanhemmilla eri sukunimi

Jos vanhemmilla on eri sukunimi, he voivat valita lapselle joko isän tai äidin sukunimen, jos lapsi on perheen ensimmäinen yhteinen. Vanhemmat voivat valita lapsensa sukunimeksi myös heidän sukunimistään muodostetun sukunimiyhdistelmän tai toisen vanhemman sukunimiyhdistelmän sellaisenaan. Vanhemman sukunimiyhdistelmästä voidaan myös valita annettavaksi lapselle yksi sukunimi tai yhdistää tällainen yksittäinen sukunimi toisen vanhemman sukunimiyhdistelmän yhteen sukunimeen. Vanhemmilla on tällaisessa tilanteessa laaja valinnanvapaus.

Valinnanvapaus on rajoitetumpaa tilanteessa, jossa vanhempien yhteishuollossa on jo aikaisemmin syntynyt lapsi. Lain mukaan vanhempien yhteisillä alaikäisillä lapsilla täytyy olla sama sukunimi. Jos vanhemmilla siis ei ole yhteistä sukunimeä, ilmoitettavalle lapselle tulee antaa sisaruksensa sukunimi.

 

Lapsella yksi vanhempi

Lapsella voi kuitenkin olla vain yksi huoltaja silloin, kun hänen nimeään ilmoitetaan. Tällöin lapsi saa tämän vanhemman sukunimen tai sukunimiyhdistelmän.

Lapselle ei voida antaa sellaisen henkilön sukunimeä, jonka vanhemmuutta ei ole ensin vahvistettu. Jos lapsen isän vanhemmuus vahvistetaan, voidaan lapsen sukunimi muuttaa isän sukunimeksi tai sukunimiyhdistelmäksi Digi- ja väestötietovirastolle tehtävällä hakemuksella.

Lapsen sukunimi voidaan muuttaa isän sukunimeksi lapsen kuoleman jälkeen, jos isyys on tunnustamisen perusteella vahvistettu vasta sen jälkeen, kun lapsi on kuollut.

 

Yhteys vieraaseen valtioon

Lapsen sukunimeksi voidaan valita myös vanhemman tai isovanhemman nimestä tai näiden molempien nimistä muodostettu sukunimi tai sukunimiyhdistelmä, jos vanhemmalla on jokin yhteys (esimerkiksi kansalaisuuden perusteella) vieraaseen valtioon. Lapselle valittavan nimen tulee lisäksi vastata tämän vieraan valtion nimikäytäntöä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Jos lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa, edellyttää isän sukunimen antaminen lapselle isyyden vahvistamista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]