Minilex - Lakipuhelin

Laki sopimusrikkomuksesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimus on vähintään kahden osapuolen välillä tehty yhteisymmärrys, jossa päätetään tietyistä velvoitteista. Sopimusrikkomuksesta taas on kysymys, kun sopimuksen osapuoli ei noudata sopimusta tietyiltä osin jostain syystä. Sopimukseen sekä sopimusrikkomukseen sovellettava laki riippuu siitä, mitä sopimuksessa käsitellään ja minkälaisia velvoitteita siinä luodaan.

Sopimus tehdään vähintään kahden osapuolen välillä, ja siinä voidaan päättää lukuisia asioista. Sopimukseen sovellettava laki riippuu sopimuksen tyypistä. Esimerkkejä erilaisista sopimuksista ovat avioehtosopimus, työehtosopimus, osakeyhtiön yhtiöjärjestys, irtaimen kauppa kuten esimerkiksi auton tai elektroniikan osto tai tavallinen ruokakaupassa käynti. Näihin erilaisiin sopimuksiin sovelletaan eri lakeja. Avioliittolaki esimerkiksi säätelee avioehtosopimuksista, kun taas työsopimuslaki säätelee työsopimuksista sekä niiden vaatimuksista. Kauppalaki taas säätelee irtaimen kaupan sopimuksia, ja kuluttajansuojalaki säätelee, mitä elinkeinoharjoittajat voivat tarjota, myydä sekä markkinoida kuluttajille.

Kun sopimuksen osapuoli tekee rikkomuksen eli jättää noudattamatta sopimusta jollain tavalla, on usein sopimuksen toisella osapuolella oikeus saada siitä jonkinlainen hyvitys tai korvaus. Sopimusrikkomuksesta on kuitenkin ilmoitettava viranomaiselle, joka valvoo kyseisen alan asioita.

Voit kysyä apua erilaisissa sopimusrikkomustilanteissa lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa