Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaari säätelee kuolinpesän asioita ja perinnönjakoa. Kuolinpesä on siis vainajan jälkeen jättämän omaisuuden kokonaisuus ja perilliset hallinnoivat sitä. Osituksella sen sijaan tarkoitetaan avio-oikeuden alaisen omaisuuden selvittämistä ja tasaamista. Tällainen toimi tehdään aina erotilanteessa eli silloin, kun avioliitto päättyy avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Jos tällainen ositus toimitetaan sen vuoksi, että toinen puolisoista on kuollut, ovat ositukset toisena osapuolina vainajaa edustamassa hänen oikeudenomistajat. Oikeuden omistajilla tarkoitetaan perillisiä ja testamentinsaajia (sekä yleis- että erityistestamentit). Toisena osapuolena osituksessa on tietenkin sitten leski. Sen sijaan, jos puolisoilla ei olisi ollut avio-oikeutta toistensa omaisuuksiin, tulisi omaisuuden osituksen sijasta toimittaa omaisuuden erottelu.

Ennen kuolinpesän jakamista on siis aina toimitettava ositus, mikäli vainaja oli naimisissa. Osituksessa on tarkoituksena laskea, kuinka paljon puolisoilla on varallisuutta ja kuinka paljon tasinkoa leski tai kuolinpesä joutuu maksamaan. Tasinkoa maksetaan sen vuoksi, että molempien puolisoiden omaisuusosuus saadaan yhtä suuriksi. Lesken ei kuitenkaan tarvitse maksaa kuolinpesälle tasinkoa, mutta kuolinpesän on sitä tarvittaessa maksettava leskelle. Tätä lesken poikkeussäännöstä nimitetään tasinkoprivilegiksi. Leskellä on aina oikeus vedota siihen, eikä puolisoiden varallisuuseron suuruudella ole vaikutusta asiaan.

Jos asiaan liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa lakimiehiimme!

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]