Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osittainen ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun perittävä on ollut naimisissa, tulee ennen perinnönjakoa toimittaa kuolinpesän ositus, jossa ensiksi kuolleen puolison ja lesken omaisuus erotellaan ja jaetaan puolisoiden kesken. Näin saadaan selville mikä omaisuus kuuluu kuolinpesään eli vainajan perillisille ja mikä puolestaan avio-oikeuden nojalla leskelle. Aivan kuten perinnönjako voidaan määrätä koskemaan vain tiettyä omaisuutta, voidaan osituskin suorittaa vain osittain.

 

Mitä kuolinpesän osittaisella osituksella tarkoitetaan?

Avioliittolain mukaan kumpaisellakin puolisolla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, minkä vuoksi puolisoiden omaisuus täytyy ennen perinnönjakoa jakaa osituksessa tasan. Jäämistöosituksessa osituksen osapuolia ovat leski ja ensiksi kuolleen puolison perilliset, mikä tarkoittaa sitä, että leski ja kuolinpesä (perilliset) kumpikin saavat puolet puolisoiden omaisuuden säästöstä. 

Kuolinpesän osittaisessa osituksessa vain osa kuolinpesän omaisuudesta tai varallisuudesta jaetaan kuolinpesän ja lesken kesken. Käytännössä kyse on siis kuolinpesän vaiheittaisesta osituksesta. Kun sitten myöhemmin toimitetaan loppua omaisuutta koskeva ositus, puhutaan täydennysosituksesta.

 

Milloin kuolinpesän ositus voidaan toimittaa osittaisena?

Kuolinpesän ositus on toimitettava aina, kun leski tai kuolleen puolison perillinen sitä vaatii. Ositus voidaan toimittaa osittaisena eli vaiheittain, jos osituksen osapuolet näin yksimielisesti päättävät. Myös pesänjakaja voi toimittaa osituksen osittaisena, mikäli näin voidaan erotella riidattomat kysymykset moitekanteen ulkopuolelle. 

Tällaisissa tilanteissa, joissa tiettyä omaisuutta kohtaan on nostettu esimerkiksi testamentin moitekanne, on osittainen ositus tarkoituksenmukaista, sillä näin muu riidaton omaisuus saadaan jo jaettua kuolinpesän osakkaille.

 

Yhteenveto

  • Kun perittävä on ollut naimisissa, tulee ensin suorittaa kuolinpesän ositus, jossa jaetaan puolisoiden omaisuus tasan.
  • Osituksessa leski ja ensiksi kuolleen puolison perilliset saavat puolet omaisuuden säästöstä.
  • Kuolinpesän ositus voidaan suorittaa osittain, jos osapuolet ovat yksimielisiä tai pesänjakaja katsoo sen tarpeelliseksi riitojen välttämiseksi.

 

Summary in English

  • When the deceased has been married, the first step is to carry out a division of the estate, where the spouses' property is divided equally.
  • In the division, the surviving spouse and the deceased's heirs receive half of the estate's savings.
  • The division of the estate can be carried out partially if the parties are in agreement or if the estate administrator deems it necessary to avoid disputes

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Missä tilanteissa kuolinpesän osittainen ositus tehdään?

Kuolinpesän ositus tehdään ennen perinnönjakoa ja se on toimitettava aina, jos leski tai kuolleen puolison perillinen sitä vaatii. Ositus on mahdollista tehdä osittaisena silloin, kun kaikki osituksen osapuolet näin yksimielisesti päättävät. Myös pesänjakaja voi päättää kuolinpesän osittaisesta osituksesta mikäli näin saadaan jo riidaton omaisuus jaettua.

2. Mikä ero on kuolinpesän osituksella ja perinnönjaolla?

Kuolinpesän ositus ja perinnönjako sekoitetaan usein keskenään. Kuolinpesän osituksen tarkoituksena on kuitenkin vain erotella, mikä omaisuus kuuluu leskelle ja mikä kuolinpesälle eli ensiksi kuolleen puolison perillisille, kun taas perinnönjaossa kuolinpesän omaisuus jaetaan perillisten kesken.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]