Minilex - Lakipuhelin

Kuluttajakauppa ja kaupan purku

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajalla on kuluttajakaupassa oikeus vaatia myyjältä sopimuksen täyttämistä, mikäli tämä ei ole kohtuutonta ottaen huomioon mahdollinen este sopimuksen täyttämiselle tai myyjältä vaadittavat uhraukset sopimuksen täyttämiseksi. Kuluttajakauppa tarkoittaa elinkeinoharjoittajan ja kuluttajan välistä kauppaa, jonka ehtoja säännellään osittain pakottavan lainsäädännön turvin.

Kuluttajalla on oikeus purkaa kauppa myyjän viivästyksen vuoksi, jos ostaja on asettanut kohtuullisen lisäajan myyjälle ja tästä huolimatta myyjä ei luovuta tavaraa kyseisen ajan kuluessa. Jos myyjä kieltäytyy toimittamasta tavaraa jo asetetun lisäajan kuluessa, ostajalla voi olla oikeus purkaa kauppa ennen lisäajan päättymistä.

Ostajalla on oikeus purkaa kauppa lisäaikaa asettamatta, mikäli

  1. myyjä on esimerkiksi kieltäytynyt toimittamasta tavaraa
  2. luovutus sovittuna aikana on ollut olennaista ottaen huomioon sopimuksen tekemiseen liittyvät olosuhteet (esimerkiksi tilattaessa hääpuku voidaan yleensä olettaa, että se tulee toimittaa tiettyyn päivämäärään mennessä)
  3. tai ostaja on ilmoittanut myyjälle ennen sopimuksen tekemistä, että luovutus tietyn ajan kuluessa tai tiettynä ajankohtana on olennainen

Kuluttajalla on oikeus purkaa kauppa myös silloin, jos tavarassa ilmenneen virheen korjaaminen tai virheettömän tavaran toimittaminen ei tule kysymykseen. Tällöin ostaja voi vaatia hinnanalennusta virhettä vastaavan määrän verran tai vaihtoehtoisesti kaupan purkamista. Purkaminen kuitenkin edellyttää, ettei virhe ole ollut vähäinen.

Kuluttajakaupassa purkamisen perusteiden olemassaolo tulee kuitenkin aina arvioida tapauskohtaisesti, jonka vuoksi kannattaa vielä erikseen kääntyä Minilexin lakimiesten puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa