Minilex - Lakipuhelin

Koeaika ja osa-aikatyö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikä on koeaika?

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia koeajasta, joka alkaa työnteon aloittamisesta. Koeajan aikana on tarkoitus selvittää, soveltuuko työntekijä työhön ja vastaako työ työntekijän odotuksia. Koeajan kuluessa työnantaja sekä työntekijä voivat purkaa työsopimuksen päättymään heti. Koeaika on olemassa työsuhteen ehtona vain, jos siitä on nimenomaisesti sovittu. 

Koeaikamääräys voidaan sopia sekä toistaiseksi voimassaolevaan työsopimukseen, että määräaikaiseen. Koeaika saa olla enintään kuusi kuukautta pitkä ja se alkaa työnteon alkamisesta lukien. Määräaikaisessa työsuhteessa koeaika saa olla enintään puolet työsopimuksen kestosta.

Mikä on osa-aikatyö?

Osa-aikatyö eroaa normaalista työstä siinä, että osa-aikatyössä työaika on lyhyempi kuin samanlaisessa työssä olevan kokoaikaisen työntekijän säännöllinen työaika. Työaika voi jakautua vain muutamalle päivälle viikossa tai töitä voi olla vain muutaman tunnin päivässä. Osa-aikainen työsopimus voi olla sekä määräaikainen että toistaiseksi voimassaoleva.

Jos osapuolten asianmukaiset odotukset eivät toteudu koeajan edetessä, on työsuhde helpompi purkaa, kuin jos kyse olisi täysin velvoittavasta työsuhteesta. Koeaikanakaan työsuhdetta ei kuitenkaan saa purkaa epäasiallisin perustein.

Soveltuuko koeaika osa-aikatyöhön?

Osa-aikatyö on työtä siinä missä kokoaikainenkin työ, ja siihen sovelletaan työsopimuslain säännöksiä. Koeaikaa voidaan siis käyttää myös osa-aikaisessa työsuhteessa. Osa-aikaisissa työsuhteissa ei saa pelkästään työsopimuksen kestoajan tai työajan pituuden vuoksi soveltaa epäedullisempia työehtoja kuin muissa työsuhteissa, ellei se ole perusteltua asiallisista syistä. Eli osa-aikaisuus tai koeaikaisuus eivät ole perusteita sille että työntekijää kohdeltaisiin huonommin kuin kokoaikaista tai vakituista työntekijää, ellei tälle kohtelulle ole perusteltuja ja hyväksyttäviä syitä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]