Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti kauppakirja


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kiinteistön myynnin yhteydessä kaupasta tehdään kauppakirja. Kiinteistökaupassa tehtävästä kauppakirjasta on selvittävä ainakin kiinteistön luovutustarkoitus, kiinteistön yksilöintitiedot, myyjän ja ostajan tiedot sekä kauppahinta tai muu vastike. Kiinteistökaupassa on oltava mukana myös virallinen kaupanvahvistaja, jonka tehtävänä on vahvistaa kauppa kaikkien allekirjoittajien tai asiamiesten ollessa paikalla. Mikäli kiinteistökauppa tehdään sähköisesti, ei kaupanvahvistajaa tarvita.

Kauppakirjan pakollisten tietojen lisäksi siitä olisi hyvä ilmetä myös tieto omistus- ja hallintaoikeuksien sekä vaaranvastuun siirtymisestä, sekä tieto sähkö-, lämpö- ja vesisopimusten siirrosta. Kauppakirjaan olisi syytä merkitä myös tieto siitä, että ostaja on saanut kuntotarkastuskertomuksen ennen kaupantekoa, mikäli talossa on tehty kuntotarkastus.

Kaupan osapuolet on myös syytä yksilöidä esimerkiksi nimillä ja henkilötunnuksilla ja kaupan kohde osoitteella, tilan nimellä ja kiinteistötunnuksella sekä vastike euromääräisenä, mikäli vastike on rahaa.

Usein kauppakirjoissa käytetään myös niin sanottuja vakiolausekkeita, joilla ilmaistaan, että kiinteistöstä on annettu perustiedot, ja että kiinteistö on ikääntynyt.

Kauppakirjaa laadittaessa on syytä huomata, että kiinteistökauppa ei ole sitova, ellei kauppakirja ole laissa säädetyn mukainen ja juuri kauppakirjalta vaadittavan määrämuodon vuoksi sen laadinnassa kannattaa kääntyä ammattilaisen, esimerkiksi lakimiehen puoleen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa