Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön puolikkaan myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan myydä kaupalla toiselle henkilölle tai kiinteistöstä voidaan myydä puolet toiselle henkilölle. Jotta kiinteistön myynti on pätevää luovuttajan ja luovutuksensaajan välillä, tulee oikean omistajan myydä kiinteistö. Oikea omistaja on henkilö, jolla on lainhuuto kiinteistöön. Omistajan lainhuudon tai omistajien lainhuudon pystyy helposti tarkistamaan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri on julkinen rekisteri, josta saa pyytämällä tiedot kiinteistöön liittyvistä oikeuksista. Oikeuksia voi olla omistusoikeudet tai myös muutkin oikeudet, kuten kolmannen oikeus käyttää kiinteistöllä olevaa tietä.

Usein tulee esiin tilanne, jossa toinen aviopuoliso myy toiselle aviopuolisolle puolet kiinteistöstä. Tämä tehdään usein siitä syystä, että kiinteistö olisi kummankin omistuksessa yhtä suurin osin. Kiinteistön puolikkaan myynnistä toiselle aviopuolisolle tulee huomioida verotukselliset asiat ennen kiinteistön myyntiä. Tämä on hyvin tärkeää, ettei satu minkäänlaisia ikäviä yllätyksiä kiinteistön luovutuksen jälkeen.

Mikäli kiinteistön antaa toiselle osapuolelle ilman mitään vastiketta on kyseessä lahja, johon kohdistuu lahjaverotus. Lahjaveroa tulee maksaa, jos summa ylittää 4 999 euroa kolmen vuoden sisällä. Aviopuolison tulee siis kiinteistön saannista lahjalla maksaa lahjaveroa. Jos kiinteistö myydään käyvällä hinnalla, on tilanne sama kuin kiinteistö olisi myyty ulkopuoliselle taholle. Käypä hinta tarkoittaa siis sellaista hintaa, joka oltaisiin vapailla markkinoilla kiinteistöstä saatu.

Kiinteistö voidaan myydä myös alihintaan puolisolle, mutta tällöin kiinteistön myyntiin voi kohdistua haitallisia veroseuraamuksia. Tilanteet, joissa kiinteistön omistanut puoliso on velkaantunut ja kiinteistön puolikas myydään alihintaan toiselle puolisolle, voidaan kauppa julistaa pätemättömäksi. Tilanne johtuu siitä, että velkojilta on haluttu antaa omaisuutta ”salaa” pois toiselle, jotta tosiaan velkoja ei kyseiseen omistukseen pääse käsiksi. Aviopuoliso ei voi vedota siihen seikkaan, ettei hän tiennyt puolisonsa olevan velkainen eli aviopuoliso ei voi vedota vilpittömän mielen suojaan. Vaan aviopuolison tuli tietää oman puolisonsa velkaantuminen ja esimerkiksi kiinteistön kauppahinnan kuulumisen velkojille.

Kiinteistön puolikas voidaan muussa tilanteessa myydä aviopuolisolle haluamallaan hinnalla. Huomioitavaa on se, jos puoliso maksaa puolikkaasta kiinteistöstä enintään 75% käyvästä hinnasta, sovelletaan kauppaan lahjanluonteisen kaupan säädöksiä. Tällöin katsotaan siis toisen puolison saavan lahjan ja lahjaveron säännökset tulevat kysymykseen. Jos kauppa katsotaan lahjanluoteiseksi kaupaksi, voi myyjä joutua maksamaan veroa luovutusvoitosta. Luovutusvoittoa ei käytännössä kuitenkaan synny. Tämä johtuu siitä seikasta, että kiinteistön hankintameno jaetaan alihintaisessa luovutuksessa vastikkeettoman ja vastikkeelliseen osaan. Myyjään voi näin kohdistua pääomatuloverona luovutusvoittoa.

Mikäli esimerkiksi aviopari omistaa yhdessä kiinteistön, voi toinen osapuoli myydä kiinteistön toiselle henkilölle vain, jos toiselta puolisolta on saatu suostumus. Mikäli puoliso antaa suostumuksensa kiinteistön myyntiin, on kiinteistön myynti toteutunut pätevästi. Tästä tilanteesta kannattaa tiedustella lisää esimerkiksi lakimiehiltämme. He auttavat sinua mielellään.

Kiinteistöstä voidaan myös myydä vain puolet toiselle henkilölle. Kiinteistön määräosan tai määräalan myynti onkin hyvin tavallista kaupankäyntiä. Määräosainen omistus muodostaa yhteisomistajuuden eri omistajien välille. Kukin omistaa tietyn murto-osuuden kiinteistöstä, esimerkkisi 50/50 osuuksin omistavat. Tällainen yhteisomistajuus voi syntyä myös eri suuruisin osuuksin omistaessa.

Määräosan omistaja voi myydä, vaihtaa tai lahjoittaa määräosansa eli oman osuutensa kiinteistöstä niin halutessaan. Yhteisomistaja ei tarvitse toisten omistajien suostumusta oman osuutensa luovutuksesta. Kiinteistön määräosa myydään samoin tavoin kuin kokonainen kiinteistö. Kiinteistön myynnissä tulee huomioida tarkat muotosäännökset, joita noudattamatta jättäminen johtaa kiinteistön kaupan purkuun. Muotosäännöksiin kuuluu muun muassa se, että kauppakirjan tulee olla kirjallinen ja kiinteistö tulee olla yksilöidysti kirjoitettu kauppakirjaan ylös. Eli tiettyä määräosaa myytäessä tulee huomioida se, että muun muassa kiinteistötunnus ja kiinteistön määräosan suuruus tulee murtolukuna ilmoitettua.

Kiinteistön määräala voidaan myös myydä eli henkilö voi myydä esimerkiksi puolikkaan kiinteistöstä määräalana. Määräala tarkoittaa sitä, että kiinteistöstä lohkomalla irrotetaan määräala, joka luodaan omaksi kiinteistöksi. Määräosasta ei tule omaa kiinteistöä, vaan ostajasta tulee yhteisomistaja muiden kanssa. Määräalan ostajasta ei tule yhteisomistajaa, vaan hän ostaa kokonaisuudessaan uuden kiinteistön. Määräalaa ostaessa ja uuden kiinteistön muodostaminen pienentää emokiinteistön pinta-alaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Kiinteistöstä voi aina myydä puolikas, joko puolisolle tai kokonaan ulkopuoliselle taholle.

- Määräalan myyminen luo kokonaan uuden kiinteistön, kun emokiinteistö lohkotaan uusiksi kiinteistöiksi.

- Määräosan ostajasta tulee yhteisomistaja.

Varoitukset

- Ikävät veroseuraamukset voi syntyä, jos ei huomioi veroseuraamuksia myydessään puolisolleen kiinteistön puolikkaan. Siitä aiheutuu niin myyjälle kuin ostajalle erilaisia veroseuraamuksia. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]