Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön määräosan kiinnitys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinnityksellä tarkoitetaan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehtävää merkintää, joka mahdollistaa kiinteistön käyttämisen velan vakuutena. Vahvistetusta kiinnityksestä annetaan panttikirja. Kiinteistöpanttioikeus perustetaan hakemalla kiinnitystä ja määräämällä velkoja sähköisen panttikirjan saajaksi tai luovuttamalla kirjallinen panttikirja velkojalle. Kirjallisia panttikirjoja ei kuitenkaan enää myönnetä, vaan kaikista uusista kiinnityksistä annetaan sähköinen panttikirja. Kiinnitystä voi hakea kiinteistön omistaja, joka on viimeksi hakenut lainhuutoa eli omistusoikeutensa kirjaamista lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kohteen lainhuudatuskelpoisuus on myös kiinnittämisen edellytyksenä. Kiinnitystä haetaan Maanmittauslaitokselle toimitettavalla kirjallisella hakemuksella tai sähköisessä kiinnitysjärjestelmässä. Hakemus on allekirjoitettava ja siitä on käytävä ilmi kiinnityksen kohde ja rahamäärä.

Kiinnitys voi kohdistua kiinteistön määräosaan. Määräosalla tarkoitetaan laskennallista osuutta kiinteistöstä, esimerkiksi 1/2. Sitä ei tule sekoittaa määräalaan, joka on rajoiltaan määritetty kiinteistön alue. Jokainen määräosan omistaja voi hakea oman lainhuudatetun määräosansa kiinnitystä ilman muiden omistajien suostumusta. Tällöin kiinnitys vahvistetaan hakijan omistamaan osuuteen, ei koko kiinteistöön. Kiinnitystä on kuitenkin haettava yhden omistajan koko määräosaan, eikä kiinnitysten jako tätä pienempiin osiin ole mahdollista.

Myös määräosin omistettu kiinteistö on mahdollista kiinnittää kokonaisuudessaan. Tällöin kaikkien omistajien on kuitenkin haettava kiinnitystä yhdessä. Poikkeuksena tähän mahdollisuuteen on tilanne, jossa kiinteistölle on kirjattu hallinnanjakosopimus. Hallinnanjakosopimuksella tarkoitetaan sopimusta, jossa määräosin kiinteistön omistavat tahot sopivat, että kukin taho hallinnoi tiettyä maa-aluetta kiinteistöstä. Tällöin ei koko kiinteistöä ole mahdollista kiinnittää vaan kiinnityksiä on haettava sopimusosapuolten omistamiin määräosiin. Mahdollista ei myöskään ole kiinnityksen vahvistaminen koko kiinteistöön, jos kiinteistön määräosiin on jo vahvistettu erilliskiinnityksiä. Sen sijaan määräosan kiinnittäminen on mahdollista senkin jälkeen, kun koko kiinteistöön on vahvistettu kiinnitys.

Jos kiinteistö myöhemmin jaetaan kiinteistötoimituksessa, kohdistuu määräosan kiinnitys siihen kiinteistöön, joka määräosasta muodostetaan. Jos määräosa taas sisältyy johonkin muodostettuun kiinteistöön, kohdistuu kiinnitys siihen osaan kiinteistöstä, jonka määräosan omistaja saa omistukseensa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]