Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ja rakentajan vastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maakaaressa säännellään erikseen ammatikseen kiinteistöjä rakentavan tai myyvän elinkeinonharjoittajan vastuusta. Näillä säännöksillä suojataan vahvemmin ostajaa. Jos ostaja on hankkinut kiinteistön asunnoksi tai vapaa-ajan asunnoksi itselleen tai perheenjäseniään varten tällaiselta elinkeinonharjoittajalta, tietyt laista ostajan vahingoksi poikkeavat sopimusehdot eivät ole päteviä eikä myyjä voi vedota virheilmoituksen tekemisen viralliseen määräaikaan. Näin ollen ostajalla on oikeus vedota virheeseen elinkeinonharjoittajaa kohtaan 5 vuoden jälkeenkin. Myyjä on myös velvollinen korvaamaan sopimusrikkomuksesta johtuvat korjauskustannukset ja muut tarpeelliset kustannukset ja kulut myös salaisen virheen kohdalla ja silloinkin, kun myyjä osoittaa toimineensa huolellisesti. Lisäksi ostajan vahingonkorvausvelvollisuutta voidaan sovitella, jos ostajan maksun viivästyminen on johtunut pääasiallisesti ostajasta riippumattomasta syystä.

Kun ostaja on hankkinut kiinteistön asunnoksi, hänellä on oikeus kohdistaa kiinteistön laatuvirheeseen perustuva vaatimuksensa myyjän sijasta elinkeinonharjoittajaan. Vaatimuksen voi kohdistaa joko sellaiseen ammattimaisesta kiinteistöjä rakentavaan tai myyvään elinkeinonharjoittajaan, joka on luovuttanut kiinteistön asumistarkoitukseen myyjälle tai tämän edeltäjälle tai sellaiseen taloelementtien toimittajaan, urakoitsijaan tai muuhun elinkeinonharjoittajaan, joka on sopimuksen tai kuluttajansuojalain säännösten mukaan vastuussa virheestä myyjälle tai tämän edeltäjälle. Näin ollen mm. kiinteistön rakentaja voi joutua myyjän sijaan vastuuseen laatuvirheestä. Elinkeinonharjoittaja vastaa kuitenkin vain sellaisesta virheestä, josta hän olisi ollut vastuussa omalle sopijapuolelleen ja enintään sen määrän, jonka hän olisi ollut tälle velvollinen maksamaan. Elinkeinonharjoittaja vapautuu vastuusta, jos virheestä on suoritettu korvaus kiinteistön aiemmalle omistajalle, tai jos tämä on laiminlyönyt virheilmoituksen tekemisen. Ostajan on ilmoitettava havaitsemastaan virheestä ja siihen liittyvästä vaatimuksestaan elinkeinonharjoittajalle. Myös tällöin ilmoitus tulee tehdä kohtuullisessa ajassa sen havaitsemisesta.

Kuluttajansuojalaissa säännellään rakentajan virhevastuuta liittyen mm. taloelementtien kauppaan ja rakennusurakoihin. Lain mukaan suorituksessa on virhe muun muassa, jos se ei vastaa sovittua, ei täytä suoritusajankohdan voimassa olleiden säännösten tai määräysten vaatimuksia. Suorituksessa voidaan katsoa myös olevan virhe, jos se ei vastaa markkinoinnissa annettuja tietoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]