Minilex - Lakipuhelin

Keskinäisen testamentin muuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Keskinäisellä testamentilla tarkoitetaan pääsääntöisesti kahden henkilön toistensa hyväksi tekemää testamenttia. Yleisin tällainen testamentti on puolisoiden välillä, mutta myös muut voivat tehdä keskinäisiä testamentteja. Keskinäinen testamentti voi olla omistusoikeustestamentti, jolloin toinen osapuoli saa toisen kuoltua omistusoikeuden tämän omaisuuteen, tai käyttöoikeustestamentti, jolloin toinen osapuoli saa omaisuuteen käyttöoikeuden, ja omistusoikeuden saa jokin muu taho. Keskinäisiin testamentteihin liittyy useimmiten toissijaismääräys. Toissijaismääräys on testamentissa oleva maininta siitä, miten omaisuus jaetaan molempien osapuolten kuoltua. Jos keskinäiseen testamenttiin sisältyy toissijaismääräys, kutsutaan testamenttia rajoitetuksi omistusoikeustestamentiksi. Tämä johtuu siitä, että testamentinsaaja ei voi määrätä testamentin nojalla saamastaan omaisuudesta itse testamentissaan, vaan ensiksi kuolleen osapuolen osuus menee toisen osapuolen kuoltua toissijaismääräyksen mukaiselle saajalle.

Keskinäisen testamentin tekijät voivat muuttaa testamenttia yhdessä tekemällä uuden testamentin. Samoin he voivat peruuttaa testamentin erillisellä peruutusasiakirjalla. Testamentin yksipuolinen peruuttaminen tai muuttaminen ovat mahdollisia ainoastaan omaa omaisuutta koskien, mutta tällöin riskinä on keskinäiseen testamenttiin perustuvan oikeuden menettäminen. Oikeuden voi nimittäin menettää, jos voidaan katsoa henkilön testamenttia yksipuolisesti muuttamalla tai peruuttamalla ilmeisesti toimineen molemminpuolisen määräysten olennaisten edellytysten vastaisesti. Se mikä missäkin tapauksessa on olennaisten edellytysten vastaisesti toimimista, on hyvin tapauskohtaista ja edellyttää tulkintaa. Esimerkiksi testamentin peruuttaminen toisen osapuolen eläessä ilman tämän tietoisuutta asiasta voi johtaa oikeuden menetykseen. Keskinäisen testamentin yksipuolinen muuttaminen toisen osapuolen kuoltua on myös mahdollista, mutta riski on tällöinkin olemassa. Testamentintekijä voi esimerkiksi testamentata oman osuutensa eri taholle, kuin keskinäisessä testamentissa oli määrätty.

Keskinäisen testamentin laatiminen on yksi suosittu jäämistösuunnittelun muoto. Keskinäiseen testamenttiin voi liittyä monia hyötyjä, mutta sen kaikkia vaikutuksia voi joskus olla hankala ennustaa. Siksi onkin suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen testamenttia laadittaessa ja erityisesti, jos syntyy tarve muuttaa jo aiemmin laadittua testamenttia. Myös lakipuhelimemme neuvoo keskinäisiin testamentteihin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]