Minilex - Lakipuhelin

Keskinäinen hallintaoikeustestamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Keskinäinen testamentti on useimmiten kahden henkilön tekemä määräys siitä, että toisen osapuolen kuoltua, tämän omaisuuden tai jonkin oikeuden siihen saa eloonjäänyt osapuoli. Keskinäisessä hallintaoikeustestamentissa määrätään, että eloonjäänyt osapuoli ei saa jäämistöä omistukseensa, vaan hän saa siihen käyttöoikeuden. Keskinäistä hallintaoikeustestamenttia kutsutaan myös keskinäiseksi käyttöoikeustestamentiksi. Käyttöoikeuden saanut osapuoli on oikeutettu hallitsemaan omaisuutta eli esimerkiksi käyttämään kiinteistöä. Hänellä on myös oikeus omaisuuden tuottoon. Käyttöoikeuden haltijan on kuitenkin vastattava omaisuudesta johtuvista tarpeellisista kustannuksista ja hänen on otettava huomioon myös omistajan etu. Kun käyttöoikeus määrätään testamentissa keskinäisen testamentin toiselle osapuolelle, menee omistusoikeus jollekin muulle taholle. Omistusoikeuden saajasta voi olla määräys testamentissa, ja näin yleensä onkin. Jollei määräystä ole, omistusoikeuden saavat perinnönjättäjän perilliset lain määräysten mukaisesti.

Keskinäistä hallintaoikeustestamenttia koskevat normaalit testamenttiin liittyvät muotovaatimukset ja säännöt. Keskinäistä hallintaoikeustestamenttia käytetään lähinnä siihen liittyvien verotuksellisten ja muiden etujen vuoksi. Hallintaoikeustestamentilla voidaan turvata esimerkiksi eloonjääneen puolison asemaa toisen puolison kuoleman jälkeen, sillä vaikka perinnönjako toimitettaisiin, eivät omaisuuden omistusoikeuden saaneet voi vaatia leskeä luovuttamaan mitään omaisuutta eläessään. Huomionarvoista kuitenkin on, että jo perintökaaren perusteella eloonjääneellä puolisolla on rintaperillisen jakovaatimuksesta tai perittävän tekemästä testamentista huolimatta pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan kodiksi sopivan asunnon irtaimistoineen, jollei kodiksi sopivaa asuntoa sisälly eloonjääneen puolison varallisuuteen. Hallintaoikeustestamentilla voidaan kuitenkin varmistaa tai laajentaa tätä oikeutta.

Käyttöoikeudesta ei tarvitse maksaa perintöveroa. Perintöveroa maksavat omistusoikeuden saajat, mutta myös he hyötyvät järjestelystä, sillä käyttöoikeuden laskennallinen arvo vähennetään verotettavasta määrästä.

Jäämistösuunnittelu on niin perinnönjättäjän kuin perillisten ja testamentinsaajienkin kannalta hyvin merkityksellistä toimintaa. Testamenttia tehtäessä huomioon otettavia seikkoja on paljon. Esimerkiksi muotovaatimuksista, tekijän tarkoituksen välittymisestä ja verotuksellisten seikkojen arvioimisesta olisi tärkeää huolehtia. Varmimmin tämä onnistuu turvautumalla lakimiehen apuun. Neuvoja testamentteihin ja muihin perintöasioihin liittyen saa myös soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]