Minilex - Lakipuhelin

Kenellä on oikeus perustaa panttioikeus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistajalla on oikeus perustaa panttioikeus kiinteistöön. Myös tietyt käyttöoikeudet, kuten esimerkiksi maanvuokraoikeus voi olla panttauksen kohteena. Tällöin tällaisen oikeuden haltijalla on oikeus pantata kyseinen oikeus. Velkojan velvollisuutena on tarkastaa omistus- ja hallintaoikeus kiinteistöön. Käytännössä tämä tarkoittaa lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä löytyvien tietojen tarkastamista. Kiinteistön omistaja tai vastaavan kohteen haltija voi myös valtuuttaa asiamiehen antamaan panttaussitoumuksen ja luovuttamaan panttikirjan. Kyseinen valtuutus tulee tehdä kirjallisesti ja se on myös allekirjoitettava. Asiakirjasta on käytävä ilmi valtuutetun nimi ja panttikirja, jonka valtuutettu on oikeutettu luovuttamaan panttioikeuden perustamiseksi.

Mikäli kiinteistön omistaa oikeushenkilö, esimerkiksi osakeyhtiö, on erittäin tärkeää huomioida, että päätöksen panttauksesta on tehnyt oikea toimielin. Keskeistä on selvittää oikeushenkilön toimivalta ja kelpoisuus. Esimerkiksi osakeyhtiössä hallituksella on yleistoimivalta ja tämä pääsääntöisesti edustaa yhtiötä ja päättää myös panttauksesta.

Voi myös olla tilanne, jossa kuolinpesä hakee kiinteistöön panttioikeutta. Tällöin kuolinpesän osakkaat yhdessä määräävät kuolinpesälle kuuluvasta omaisuudesta, joka tarkoittaa siis sitä, että jokaisen osakkaan on allekirjoitettava panttaussitoumus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]