Minilex - Lakipuhelin

Jakokirja ja osakkaan tekemä valtakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta ja kuolinpesistä säädetään yleisesti perintökaaressa. Perinnönjako voidaan toimittaa joko sopimusjakona tai toimitusjakona. Toimitusjaolla tarkoitetaan pesänjakajan tekemää kuolinpesän jakoa. Sopimusjaolla taas osakkaiden keskenään tekemää sopimusta jaon toteutuksesta. Jakokirjasta näkee, miten perukirjassa luetteloitu omaisuus jaetaan perillisten kesken.

Perinnönjaosta on hyvä tehdä jakokirja, jotta myöhemmin voidaan todistaa tällaisen jaon olemassaolo. Näin ollen kukaan ei voi sitä myöhemmin riitauttaa, jos jokainen osakas on sen allekirjoittanut ja kukaan ei ole moittinut 6 kuukauden kuluessa pesänjakajan allekirjoittamaa jakokirjaa. Näin ollen ne ovat tulleet lainvoimaisiksi. Mikäli jakokirja päätetään tehdä osakkaiden sopimuksella on siihen saatava kaikkien osakkaiden allekirjoitukset, jotta se voidaan hyväksyä. Jos joku osakkaista ei pääse osallistumaan jakotilaisuuteen, hän voi valtuuttaa jonkun toisen edustamaan häntä. Valtakirja voi olla täysin vapaamuotoinen asiakirja, josta ilmenee valtuuttajan tiedot, valtuutetun tiedot, päivämäärä, allekirjoitus ja mitä asiaa valtuutus koskee ja kuinka kauan se on voimassa, mikäli ei tehdä toistaiseksi voimassa olevaa valtakirjaa. Näin ollen esimerkiksi voi kirjoittaa näin: Minä Matti Meikäläinen valtuutan Maija Meikäläisen edustamaan itseäni perinnönjakotilaisuudessa 1.1.2017. Allekirjoitus ja päiväys. Se on täysin pätevä valtakirja. Tällöin valtakirjalla edustajasi allekirjoittaa jakokirjan ja siitä tulee lainvoimainen.

Mikäli valtakirjaan liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä osaaviin lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]