Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki ja uimaranta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslain tarkoituksena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Laissa asetetaan velvoitteita ja rajoitteita ihmisten toiminnalle. Suuri osa järjestyslain kielloista koskee yleisillä paikoilla tapahtuvaa toimintaa, joihin myös uimarannat kuuluvat. Uimaranta on alue, jolla on voimassa erinäisiä rajoituksia muun muassa eläimiin liittyen. Poliisi valvoo järjestyslain noudattamista.

Yleisillä uimarannoilla ei voi toimia täysin vapaasti

Yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä uimarannalla on kiellettyä esimerkiksi metelöimällä, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä, ampumalla, heittelemällä esineitä tai muulla tavalla. Tällainen toiminta häiritsee uimarannan sen varsinaiseen tarkoitukseen käyttäviä. Myös päihdyttävien aineiden, kuten alkoholijuomien, käyttö taajamassa sijaitsevalla yleisellä uimarannalla on kiellettyä.

Virtsaaminen ja ulostaminen yleisellä uimarannalla on kiellettyä, jos siitä aiheutuu häiriötä yleiselle järjestykselle tai vaaraa terveydelle. Suositulla uimarannalle yleisen järjestyksen häiriintymisen ja terveyden vaarantamisen kynnys ylittyy helposti. Myöskään yleistä järjestystä huomattavasti häiritsevien esitysten järjestäminen uimarannalla on kiellettyä.

Yleisiä uimarantoja koskevat myös vaarallisia esineitä ja toisen vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden ja aineiden hallussapitoa koskevat säännökset. Vaarallisia esineitä ei saa tuoda yleiselle uimarannalle. Vaarallisia esineitä ovat esimerkiksi nyrkkiraudat, heittotähdet ja sähkölamauttimet. Toisen vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä tai aineita puolestaan ovat esimerkiksi teräaseet, pesäpallomailat ja syövyttävät aineet. Esimerkiksi ammattiin liittyvät syyt voi kuitenkin olla hyväksyttävä peruste tuoda tällainen esine tai aine yleiselle uimarannalle. Myöskään töhrimiseen soveltuvia aineita, kuten spraymaaleja, ei saa tuoda yleiselle paikalle ilman hyväksyttävää syytä.

Myös eläinten osalta on säädetty rajoituksia yleisille uimarannoille. Koiraa, kissaa, hevosta tai muuta koti- tai lemmikkieläintä ei saa lainkaan päästää yleiselle uimarannalle. Eläinten tuominen uimarannalle voi haitata muita rannan käyttäjiä ja häiritä yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Jos uimaranta on nimenomaisesti varattu eläinten käyttöön, saa eläimen kuitenkin tuoda uimarannalle. Kunnalla voi esimerkiksi olla omia koirille tarkoitettuja uimarantoja.

Rangaistusseuraamus

Poliisi valvoo järjestyslain noudattamista, ja voi määrätä lain rikkojalle rikesakon. Järjestyslain rikkoja syyllistyy järjestysrikkomukseen, ja rikkomuksesta riippuen määrättävän sakon suuruus voi olla 40 – 100 euron suuruinen. Lisäksi esimerkiksi päihdyttävät aineet voidaan hävittää poliisin toimesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Uimarannan käyttötarkoituksen vastainen toiminta voi häiritä yleistä järjestystä
  • Yksityisillä uimarannoilla toimiminen on vapaampaa

Varoitukset

  • Myös muut yleisillä paikoilla toimimista koskevat rajoitukset koskevat yleisiä uimarantoja
  • Tietämättömyys lain sisällöstä ei poista rangaistusvastuuta

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]