Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki ja alastomuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslaki, joka tuli voimaan vuonna 2003, pyrkii edistämään yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Vaikka järjestyslaissa ei nimenomaisesti kielletä alastomuutta yleisillä paikoilla voidaan se käsitellä järjestyslain rikkomuksena, jos se katsotaan häiritseväksi. Rikoslaki lisäksi kieltää alastomuuden yleisillä paikoilla silloin, kun se herättää pahennusta.

Järjestyslain mukaan yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty, ja tätä sääntöä voidaan rikkoa esimerkiksi oleskelemalla alasti yleisellä paikalla. Yleisiksi paikoiksi lasketaan lain mukaan sellaiset paikat, jotka ovat yleisesti käytettävissä tai jotka ovat tarkoitettu yleisesti käytettäviksi, kuten tiet, kadut, jalkakäytävät, torit, puistot, uimarannat, urheilukentät, vesialueet, hautausmaat, rakennukset, joukkoliikenteen kulkuneuvot, virastot, toimistot, liikenneasemat, kauppakeskukset, liikehuoneistot tai ravintolat.

On myös huomattava, että tässä laissa kielletty toiminta on kielletty myös muualla kuin yleisellä paikalla, jos sen vaikutus ulottuu yleiselle paikalle. Jos henkilö siis häiritsee yleistä järjestystä olemalla alastomana omassa kodissaan, josta hän on kuitenkin selkeästi näkyvissä yleiseen tilaan, voi kyseessä olla järjestyslain rikkomus. Järjestyslain rikkomisesta voidaan määrätä rangaistukseksi rikesakkoa.

Alastomuudella voidaan järjestyslain lisäksi rikkoa rikoslakia, joka kieltää sukupuolisiveellisyyden julkisen loukkaamisen. Jos alastomuus aiheuttaa pahennusta muissa, voidaan siitä rangaista sakolla tai enintään kuuden kuukauden vankeudella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]