Minilex - Lakipuhelin

Isäpuolen testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laatimalla testamentin on mahdollista vaikuttaa omaisuutensa kohtaloon kuolemansa jälkeen. Kunhan noudattaa testamentin muotovaatimuksia, voi testamentilla määrätä omaisuudestaan melko vapaasti. Tärkein testamenttausvapautta rajoittava tekijä on rintaperillisten lakiosaoikeus. Sillä tarkoitetaan rintaperillisten kuten lasten ja lastenlasten oikeutta vaatia kuolinpesästä puolta siitä määrästä, jonka hän olisi perinyt, jos omaisuutta ei testamentilla olisi määrätty jollekulle toiselle. Lakiosan ulkopuolelle jäävästä määrästä omaisuutta voi kuitenkin määrätä testamentilla, ja jos rintaperillisiä ei ole, voi henkilö määrätä omaisuutensa kokonaisuudessaan kenelle tahtoo. Siten esimerkiksi isäpuoli voi testamentilla määrätä, että hänen omaisuutensa saa puolison lapsi tai vaikkapa, että omaisuus on jaettava puolison lasten ja hänen omien lastensa kesken tasan. Jos rintaperillisten perintöosuus olisi kuitenkin jäämässä lakiosaa pienemmäksi, saavat he vaatia lakiosaa vastaavaa määrää.

Lakimääräisessä perimyksessä vainajan perivät ensisijaisesti hänen lapsensa, ja jos joku lapsista on kuollut, tulevat kuolleen lapsen sijaan hänen lapsensa ja niin edelleen. Lapsilla tarkoitetaan tässä niin henkilön biologisia lapsia kuin adoptiolapsiakin. Koska lapset perivät lähtökohtaisesti vain omat vanhempansa, ei lapsi saa perintöä isäpuolensa jälkeen, ellei tämän hyväksi ole tehty testamenttia. Aviopuolison lapset ovat kuitenkin perintöverotuksellisesti vieraita ja kauempia sukulaisia paremmassa asemassa, sillä he kuuluvat ensimmäiseen veroluokkaan. Tämän vuoksi puolison lapsi maksaa testamentilla saadusta omaisuudesta veroa alemman veroprosentin mukaan eli saman verran kuin perittävän oma lapsi.

Uusperhetilanteissa jäämistösuunnittelun harjoittaminen testamentin ja esimerkiksi avioehdon avulla voi olla usein vielä tärkeämpää kuin muiden perheiden kohdalla, sillä lakimääräisetä perimystä suunniteltaessa ei uusperhetilanteita ole otettu juurikaan huomioon. Tästä syystä varautuminen on tärkeää, jotta omaisuus jaettaan jonkun perheenjäsenen kuoleman jälkeen vainajan haluamalla tavalla. Testamentteja on monen eri tyyppisiä, ja testamenttimääräykset voivat olla hyvin eri sisältöisiä, joten testamentti voidaan laatia juuri testamentintekijän tilanteeseen sopivaksi. Testamenttia laadittaessa on kuitenkin syytä kääntyä lakimiehen puoleen, jotta testamentin vaikutukset saataisiin vastaamaan tekijänsä tarkoitusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]