Minilex - Lakipuhelin

Isännänvastuu sopimuksen ulkoisissa tilanteissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimuksen ulkoisessa vastuutilanteessa isännänvastuu koskee yleensä vain työntekijöiden aiheuttamia vahinkoja. Isännänvastuu tarkoittaa tällöin sitä, että työnantaja on vastuussa työntekijöidensä aiheuttamista vahingoista, jotka kohdistuvat sellaisiin tahoihin joiden kanssa työnantaja ei ole sopimussuhteessa. Koska kyseessä on sopimuksen ulkoinen vastuu, korvaukseen sovelletaan pääosin vahingonkorvauslakia.

Isännänvastuu kattaa kaikki työnantajan alaisuudessa työskentelevät työntekijät ja apulaiset. Isännänvastuu ulottuu myös työnantajan palkkaamaan itsenäiseen yrittäjään, mutta vain silloin kun kyseinen yrittäjä on rinnastettavissa tavalliseen työntekijään. Rinnastettavuus on sitä voimakkaampaa, mitä vähemmän itsenäistä päätösvaltaa yrittäjällä on työn suhteen, ja mitä enemmän hän on työnantajan valvonnan ja ohjauksen piirissä. Tällaisissa tilanteissa kyse on tavallisimmin pienyrittäjistä.

Isännänvastuu tulee kyseeseen vain silloin, kun työntekijä aiheuttaa vahinkoa työssään toimiessaan työnantajansa hyväksi. Jos työntekijä aiheuttaa vahinkoa kolmannelle henkilölle omalla vapaa-ajallaan, työntekijä korvaa aiheuttamansa vahingon lähtökohtaisesti itse. Tällöinhän vahinko ei ole missään yhteydessä työsuhteeseen eikä työnantajaan.

Vahingon kärsijän tulee isännänvastuutilanteessa vaatia korvauksia ensisijaisesti työnantajalta. Korvauksia ei siis vaadita vahingon tosiasiassa aiheuttaneelta työntekijältä, koska työnantaja on isännänvastuun kautta pääasiallinen vastuullinen kolmanteen nähden. Työnantajalla saattaa tosin olla tietyissä tilanteissa oikeus periä työntekijältään kolmannelle maksamiaan korvauksia. Työnantajalla on tällainen regressioikeus vain, mikäli työntekijän toiminta osoittaa vähäistä suurempaa tuottamusta. Työntekijän korvattavaksi jäävä määrä on määritettävä kohtuulliseksi huomioiden vahingon suuruus, teon laatu, vahingon aiheuttaneen työntekijän asema, vahingon kärsineen tarve sekä muut olosuhteet.

 

Yhteenveto

 

  • Isännänvastuu koskee työntekijän aiheuttamia vahinkoja yleisesti vain sopimuksen ulkoisessa vastuutilanteessa. 
  • Sopimuksen ulkoisella vastuutilanteella tarkoitetaan tilannetta, joissa työnantaja eli isäntä ei ole sopimussuhteessa vastapuolen tahon kanssa. 
  • Sopimuksen ulkoisen vastuun tilanteissa sovelletaan vahingonkorvauslakia. 
  • Isännänvastuu kattaa kaikki työnantajan alaisuudessa työskentelevät työntekijät ja apulaiset, sekä itsenäiset yrittäjät, jotka työnantaja on palkannut, silloin kun heidät voi rinnastaa normaaliin työntekijään. 
  • Isännänvastuu pätee vain silloin, kun työntekijä aiheuttaa vahinkoa työssään toimiessaan työnantajansa hyväksi. 
  • Isännänvastuutilanteessa vahingon kärsijän tulee vaatia korvausta ensisijaisesti työnantajalta. 
  • Työnantajalla saattaa tietyissä tilanteissa olla oikeus periä työntekijältään kolmannelle osapuolelle maksamiaan korvauksia. 
  • Regressio-oikeus koskee vain tilanteita, joissa työntekijä osoittaa toiminnallaan vähäistä suurempaa tuottamusta. 

 

Summary in English 

 

  • The host's or “masters” liability generally applies to damages caused by the employee only in the external liability situation of the contract.
  • The contract's external liability situation refers to a situation where the employer, i.e. the host, is not in a contractual relationship with the counterparty.
  • The Tort law applies to situations with external liability of the contract.
  • Host liability covers all employees and assistants working under the employer, as well as independent entrepreneurs hired by the employer, when they can be equated to a normal employee.
  • The host's liability only applies when the employee causes damage at work while acting for his employer.
  • The injured party must demand compensation primarily from the employer in situations when the host’s liability applies. 
  • In certain situations, the employer may have the right to collect from his employee the compensation he has paid to a third party.
  • The right of regression only applies to situations where the employee shows a slightly higher productivity with his activities.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]