Minilex - Lakipuhelin

Hintakartellit ovat kilpailua rajoittavina kiellettyjä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hintakartellit voidaan jakaa ostokartelleihin, myyntikartelleihin ja ehtokartelleihin. Osto- ja myyntikartelleissa samalla tuotanto- tai jakeluportaalla olevat tavaroiden tai palvelujen myyjät tai ostajat sopivat suoraan tuotteiden hinnoista. Ehtokartelleissa ei suoraan sovita hinnoista, vaan keskitytään muihin hintaan tai hinnoitteluperusteisiin vaikuttaviin seikkoihin, kuten alennuksiin, toimitusmaksuihin, ehtoihin, provisioihin tai maksuohjelmiin. Saattaa myös olla sovittu, ettei tiettyä hintaa saa alittaa tai ylittää, tai annettu suositusluonteisia hinnoitteluohjeita. Nämä käytännöt luetaan kilpailunrajoituksiksi, sillä suositusten katsotaan johtavan yhdenmukaistettuun hinnoitteluun. Sen sijaan yleistä tasoa kuvaavien hinta- ja kustannustietojen kerääminen ja julkaiseminen ei ole kiellettyä. Tällaiset tiedot eivät saa kuitenkaan paljastaa yksittäisten yritysten kustannustietoja, ja niiden tulee perustua historialliseen tietoon, jolla ei ole enää merkitystä markkinoilla.

Tuotteen hinta on yksi tärkeimmistä kuluttajan ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä. Jos yritysten hinnanmuodostus on itsenäistä, yrittäjät asettavat todennäköisesti erilaisia hintoja omien olosuhteidensa sekä kilpailutilanteen mukaan. Hintakilpailu varmistaa kuluttajien valinnanmahdollisuuden ja yleensä alempia hintoja tuotteille verrattuna hintakartellitilanteeseen. Hintakilpailu kannustaa myös elinkeinonharjoittajia tehostamaan ja kehittämään toimintaansa, mikä hyödyttää markkinoita. Ilman hintakilpailua kuluttajien valintamahdollisuudet ovat rajalliset, hinnat ovat usein korkeammat, ja markkinoiden sekä kansantalouden tehokkuus kärsii. Siksi horisontaaliset sopimukset elinkeinonharjoittajien tai elinkeinonharjoittajien yhteenliittymien välillä, jotka koskevat hintoja tai vastikkeita, suosituksia tai vastaavia järjestelyjä, ovat kiellettyjä.

Hintakartellit ovat kiellettyjä riippumatta siitä, perustuvatko ne kirjalliseen vai suulliseen sopimukseen vai hiljaiseen yhteisymmärrykseen. Yhteistyön oikeudellisella muodolla ei ole merkitystä, kun arvioidaan, täyttääkö jokin tietty järjestely hintakartellin tunnusmerkit. Joissakin tapauksissa kilpailevien yritysten yhteistyö on kuitenkin sallittua. Tässä tilanteessa yhteistyön kilpailua edistävien vaikutusten on oltava suuremmat kuin kilpailua rajoittavien vaikutusten. Yhteistyöstä voi seurata taloudellisia hyötyjä yrityksille, kuten yhteisen tutkimus- ja kehitystyön kautta. Yhteistyö ei saa sisältää kilpailua haittaavia rajoituksia, eikä se saa antaa elinkeinonharjoittajille mahdollisuutta poistaa kilpailua merkittävältä osalta markkinoita. Kuluttajien etu on otettava huomioon yhteistyötä tehtäessä, ja kohtuullinen osuus hyödystä on siirryttävä kuluttajille, esimerkiksi tuotteen hinnoittelun kautta. On myös huomioitava, että joitakin vähämerkityksellisiä yhteistyömuotoja voidaan tapauskohtaisesti sallia. Hintakartellien ja yleisesti kilpailun ja kuluttajien edun valvontaa Suomessa hoitaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]