Minilex - Lakipuhelin

Hallituksen jäsenen erottaminen ja jäsenen eroaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallitus on osakeyhtiössä pakollinen toimielin, jonka pääasiallinen tehtävä on yhtiön taloudesta ja hallinosta huolehtiminen sekä toimitusjohtajan työn valvominen. Hallitus on luonteeltaan luottamuksellinen ja sen on vastaavalla tavalla kuin hallituksen valtakunnanpolitiikassakin, nautittava eduskunnan, eli osakeyhtiön tapauksessa osakkeenomistajien luottamusta. Johtuen luottamuksellisuuden vaatimuksesta  on äärimmäisen tärkeää, että hallitus voidaan vaihtaa tai sen jäsen voidaan erottaa ja korvata uudella joustavasti. Toisaalta luottamuksellisuus edellyttää joustavuutta myös hallituksen jäsenen itsensä mahdollisuudelle erota hallituksesta.

Osakeyhtiön hallituksen jäsenen voi ennen toimikauden päättymistä osakeyhtiölain mukaan, erottaa se, joka jäsenen on tehtäväänsä valinnut. Yleensä hallituksen jäsenen erottaminen kuuluu siten yhtiökokoukselle. Toimivalta asiassa voi olla myös hallintoneuvostolla. Nimittäin toisinaan yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että hallintoneuvostolla. jonka tehtäviin kuuluu hallituksen toiminnan valvominen, on oikeus valita hallituksen jäsenet. Tämän lisäksi on mahdollista, että jollakin muulla yhtiön ulkopuolisella taholla on oikeus valita esimerkiksi yksi tai useampi hallituksen jäsen. Tämä saattaa olla esimerkiksi yhtiön merkittävän rahoittajan ehtona rahoituksen myöntämiselle. Joka tapauksessa jokaisen hallituksen jäsenen erottamisvalta kuuluu nimenomaisen jäsenen tehtäväänsä valinneelle.

Yhtiökokouksen erottaman hallituksen jäsenen toimikausi katsotaan päättyväksi kun erottamisesta päättävä yhtiökokous päättyy, ellei yhtiökokous sitten sovi muusta ajankohdasta. Toisinaan saattaa olla tarpeen sopia eron astumisesta voimaan vasta myöhemmin. Näin voi olla esimerkiksi, jos jäsenellä on vaikkapa kesken tälle määrätty tehtävä, eikä tehtävää olisi järkevää siirtää seuraajan kontolle. Muun kuin yhtiökokouksen erottaman jäsenen toimikausi päättyy välittömästi, ellei erottamisen yhteydestä muuta käy ilmi. Hallituksen jäsenen erottamista koskevissa asioissa on hyvä keskustella yhtiöoikeuteen perehtyneen juristin kanssa. Tämä johtuu siitä, että on tärkeää, että erotusmenettely tapahtuu yhtiölainsäädännön mukaisella tavalla.

Hallituksen jäsen voi erota tehtävästään vapaaehtoisesti ennen sovitun toimikauden päättymistä. Eron tulee olla mahdollista astua voimaan nopeasti ja tehokkaasti, sillä yhtiölle ei ole paljoakaan iloa hallituksen jäsenestä, joka ei ole kykenevä  tai halukas hoitamaan tehtäviään. Hallituksen jäsenen vapaaehtoinen eroaminen tulee voimaan aikaisintaan sillä hetkellä, kun erosta on ilmoitettu yhtiön hallitukselle. Mikäli eroavan hallituksen jäsenen on valinnut muu kuin yhtiökokous, tulee ennen eron astumista voimaan ilmoittaa asiasta myös tämän valitsijalle.  Jos hallituksen jäsenellä on erotessaan syytä olettaa, ettei yhtiöllä ole enää muita hallituksen jäseniä, tämän on huolehdittava siitä, että yhtiökokous kutsutaan koolle valitsemaan uutta hallitusta. Tämä johtuu osakeyhtiölain mukaisesta vaatimuksesta, että yhtiöllä on aina oltava hallitus.

Hallituksen jäsenen erottaminen ja eroaminen on järjestetty yhtiölainsäädännössä joustavasti. Tästä huolimatta on huolehdittava siitä, että erosta tiedotetaan esimerkiksi jäsenen valitsijaa ja annetaan juuri valitsijan huolehtia uuden jäsenen valitsemisesta. Tärkeää on myös muistaa noudattaa yhtiölain tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä eron voimaan astumisesta. Ennen kaikkea, on varmistettava, että yhtiöllä on jatkuvasti takanaan istuva hallitus. Välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä hallituksesta eroavan jäsenen kannattaa lisäksi selvittää mahdollisia vastuukysymyksiään lakimiehen kanssa.

 

Yhteenveto

 

  •  Hallitus on osakeyhtiössä pakollinen toimielin, jonka pääasiallinen tehtävä on yhtiön taloudesta ja hallinosta huolehtiminen sekä toimitusjohtajan työn valvominen.
  • Hallituksen jäsenen voi erottaa ennen toimikauden päättymistä se, joka hänet on valinnut.
  • Erotetun jäsenen toimikausi päättyy erottamisesta päättävän yhtiökokouksen päättyessä, jollei yhtiökokous päätä muusta ajankohdasta. 
  • Hallituksen jäsen voi erota tehtävästään ennen toimikauden päättymistä.
  • Eroaminen tulee voimaan aikaisintaan, kun siitä on ilmoitettu hallitukselle. Jos hallituksen jäsenen on valinnut muu kuin yhtiökokous, eroamisesta on ilmoitettava myös valitsijalle.
  • Jos hallituksen jäsenellä on erotessaan syytä olettaa, että yhtiöllä ei enää ole muita hallituksen jäseniä, hänen on huolehdittava siitä, että yhtiökokous kutsutaan koolle valitsemaan uutta hallitusta.

 

Summary in English

 

  • The board of directors is a mandatory body in a limited company. The board's main task is to take care of the company's finances and administration and supervise the CEO's work.
  • A board member can be dismissed before the end of the term of office by the person who elected him.
  • The term of office of a dismissed member ends at the end of the general meeting that decides on the dismissal, unless the general meeting decides on another time.
  • A board member may resign from his position before the end of his term of office.
  • The resignation will take effect at the earliest when the board has been notified. If a member of the board of directors has been elected by someone other than the general meeting, the elector must also be notified of the resignation.
  • If, upon resigning, a board member has reason to assume that the company no longer has other board members, he must ensure that the general meeting is convened to elect a new board.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

1. Kuinka pitkä toimikausi hallituksen jäsenillä yleensä on?

Osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsenen toimikausi jatkuu yksityisessä osakeyhtiössä toistaiseksi. Julkisessa osakeyhtiössä toimikausi päättyy valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. Toimikaudesta voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Toimikausi päättyy ja uuden jäsenen toimikausi alkaa uuden jäsenen valinnasta päättävän yhtiökokouksen päättyessä, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä tai uutta jäsentä valittaessa päätetä toisin.

 

Aiheesta lisää

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]