Minilex - Lakipuhelin

Avoimen yhtiön toimiala

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoimessa yhtiössä kaksi tai useampia harjoittavat yhdessä yhtiösopimuksen perusteella elinkeinotoimintaa yhteisen taloudellisen tarkoituksen saavuttamiseksi. Avoimen yhtiön tulee määrittää toimiala, jolla yhtiö toimii. Toimialan määrittelevät yhtiömiehet. Valittu toimiala tulee ilmoittaa sekä yhtiösopimuksessa että avoimen yhtiön perusilmoituksessa.

Mitä toimialalla tarkoitetaan?

Toimialalla tarkoitetaan sitä liiketoiminnan alaa, jolla yritys toimii. Toisin sanoen toimialassa määritellään yrittäjän liiketoiminta. Yleensä toimialan luokittelussa käytetään tilastokeskuksen laatimaa toimialaluokittelua, johon löytyy linkki muun muassa Patentti- rekisterihallituksen (PRH) verkkosivuilta. Mahdollisia toimialoja on lukuisia, mutta niitä voivat olla esimerkiksi talonrakentaminen, kiinteistönvälitys, koulutus, ravitsemistoiminta tai terveyspalvelut.

Avoimen yhtiön toimiala tulee rekisteröidä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin niin sanotun perusilmoituksen, eli avoimen yhtiön perustamiseen liittyvän ilmoituksen yhteydessä. Myöhemmin yhtiömiehet voivat vain yksimielisellä päätöksellä sopia toimialan muuttamisesta.

Miksi toimialan määrittäminen on olennaista?

Avoimen yhtiön toimialan määrittäminen on olennaista monestakin syystä. Ensinnäkin toimialan tarkka määrittäminen on tärkeää siksi, että toimialan määritys ratkaisee sen, millaisiin toimiin ja sitoumuksiin yhtiön yhtiömies voi avoimen yhtiön nimissä ryhtyä. Toimiala siis tavallaan rajaa yhtiömiesten, eli yhtiön omistajien vapautta toimia yhtiön nimissä. Avoimessa yhtiössä yhtiömiehen ei lähtökohtaisesti tarvitse pyytää muiden yhtiömiesten suostumusta yhtiön toimialaan kuuluviin, normaalia liiketoiminnan harjoittamista koskeviin toimenpiteisiin. Yhtiömiehellä ei taas ole oikeutta tehdä yhtiön nimissä sellaista sitoumusta, joka ylittää sen mikä voidaan katsoa yhtiösopimuksessa määritellyn toimialan puitteissa mahdolliseksi. Yhtiön toimialaan tai tarkoitukseen kuulumattomaan toimenpiteeseen saadaan ryhtyä vain kaikkien yhtiömiesten suostumuksella.

Toiseksi yhtiön toimialan tarkasta ja informatiivisesta määrittelystä on hyötyä siksi, että se parantaa yhtiön tunnistettavuutta. Toimiala kertoo tarkasti, millä alalla yritys toimii. Esimerkiksi jos avoimen yhtiön nimi on ”Pauluksen Paja”, nimi ei vielä juurikaan kerro asiakkaalle sitä, millä alalla yritys toimii. Kun asiakas tarkastaa yhtiön toimialan, hän huomaa, että Pauluksen Pajan toimialan on autojen korjaus. Jos toimialaa ei ole määritelty tarkasti, asiakas ei todennäköisesti saa tätä tietoa ja hän korjauttaa autonsa muualla. Ilman toimialatietoa asiakas voisi olettaa että kyseessä on esimerkiksi käsityöpaja.

Kolmanneksi yhtiön toimialaan liittyy myös toinen yhtiön ja sen rekisteröimisen kannalta olennainen kysymys. Kun yhtiömiehet rekisteröivät yhtiölle nimen, tulee heidän ensin varmistua, ettei nimi ole sekoitettavissa mihinkään jo olemassa olevan toisen yrityksen nimeen. Olennaista sekoitettavuuden kannalta on nimenomaan se, operoivatko yhtiöt samalla toimialalla. Eri toimialalla vaikuttavien yritysten asiakaskuntakin on lähtökohtaisesti eri, joten sekoittamisvaaraa ei ole. Jos kuitenkin toimiala on sama, samankaltaisen nimen ottaminen voi olla riski.

Useamman toimialan määrittäminen?

Toisinaan voi olla tarpeen määrittää yhtiölle useampi eri toimiala. Tämä on täysin mahdollista. Toimialaa määritettäessä tulisikin ilmaista kaikki ne alat, joilla yritys toimii tai suunnittelee toimivansa tulevaisuudessa. Useampi toimiala voi kuitenkin vaikeuttaa toimialan rekisteröintiä sikäli, että yhtiön tulee tällöin olla rekisteröitävissä halutulla nimellä jokaiselle toimialalle, jolloin koko rekisteröinti estyy, jos yhteenkin toimialaan liittyy nimien sekoitettavuuden ongelma. Toimialoja voi onneksi muuttaa myös yhtiön aloitettua jo toimintansa, joten alun ratkaisu ei ole lopullinen. Kannattaa kuitenkin olla yhteydessä lakiasiantuntijaan toimialan määrittämisen yhteydessä, mikäli asia ei vaikuta yksiselitteiseltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]