Minilex - Lakipuhelin

Avioehto perinnönjaossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus on ositukseen ja sitä kautta myös perinnönjakoon vaikuttava oikeustoimi. Osituksessa on kyse omaisuuden jakamisesta puolisoiden kesken tasan. Jos puolisoilla on avioehtosopimus, avioehdon alaista omaisuutta ei jaeta osituksessa puolisoiden kesken, vaan tällainen omaisuus jää suoraan sen omistavan puolison omaisuuteen. Osituksessa otetaan huomioon vain sellainen omaisuus, johon puolisoilla on avio-oikeus. Avioehtosopimuksella voidaan rajoittaa tai kokonaan poistaa puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tällöin varakkaampi puoliso voi välttyä tasingon maksamiselta toiselle puolisolle.

Avioehtosopimuksia on olemassa kolme erilaista. Avioehtosopimus voi olla avio-oikeuden täysin poissulkeva, osittainen tai yksipuolinen. Puolisot voivat tehdä avioehtosopimuksen, jossa määrätään, että kummallakaan ei ole oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen. Tästä avioehtosopimuksesta käytetään nimitystä totaalinen avioehtosopimus. Puolisot voivat myös sopia, että kummallakaan ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen puolison omaisuuteen. Jos toisella puolisolla on esimerkiksi suvussa pitkään ollut kesämökki, voi hän edellä mainitulla avioehdolla varmistaa kesämökin säilymisen oman sukunsa omistuksessa. Puolisot voivat tehdä myös avioehtosopimuksen, jossa he sopivat, että toisella aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta johonkin tiettyyn tai mihinkään toisen puolison omaisuuteen.

Testamentin tekijä voi testamentissaan määrätä, että testamentinsaajan aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta testamentattuun omaisuuteen. Myös lahjan antaja voi sisällyttää samanlaisen määräyksen lahjakirjaan.

Avioehtosopimus voidaan tehdä ennen avioliiton solmimista tai sen aikana. Sen tekemiseen vaaditaan molempien puolisoiden suostumus. Avioehtosopimus tulee tehdä kirjallisesti ja siinä on oltava päiväys sekä allekirjoitus. Lisäksi kahden esteettömän todistajan on todistettava avioehtosopimus oikeaksi. Sopimus toimitetaan Digi -ja väestötietovirastoon (entinen maistraatti) ja se tulee voimaan, kun virasto on rekisteröinyt sopimuksen. Avioehtosopimus voidaan myös peruuttaa tekemällä uusi avioehtosopimus, jossa palautetaan avio-oikeus.

Avioehtosopimuksen tekeminen voi olla haasteellista. Varmistuaksesi siitä, että sopimuksesta käy ilmi sen alkuperäinen tarkoitus, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. Myös yksipuoliseen avioehtosopimukseen voi liittyä riski sen sovittelusta. Tämä on syytä ottaa huomioon, jos aikomuksena on laatia yksipuolinen avioehtosopimus. Lakimieheltä saat lisätietoa myös yksipuoliseen avioehtosopimukseen liittyvistä riskeistä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]