Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja maistraatti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus eli avioehto on puolisoiden välinen sopimus, jolla he määräävät avio-oikeuden laajuudesta liitossaan. Avioehtoa koskevat tiukat muotovaatimukset. Sen tulee olla kirjallinen, päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu sekä kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Avioehto tulee jättää Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi tullakseen voimaan. 

Avioehto voidaan toimittaa rekisteröitäväksi mihin tahansa Virastoon. Rekisteröintiä varten Digi- ja väestötietovirastoon tulee toimittaa avioehdon rekisteröintihakemus sekä alkuperäinen avioehto. Hakemuksessa tulee ilmoittaa puolisoiden nimet, henkilötunnukset, kotikunnat sekä vihkimispäivä. Valmiin hakemuslomakkeen saa tulostettua viraston verkkosivuilta. Rekisteröinnin voi tehdä kumpi tahansa puolisoista toistaan kuulematta.

Avioehto ja rekisteröintihakemus voidaan jättää virastoon ennen vihkimistä tai milloin tahansa avioliiton aikana. Avioehtosopimus, joka on laadittu ennen avioliiton solmimista, rekisteröidään vasta vihkimisen jälkeen. Avioliiton jatkuessa normaalisti avioehdon rekisteröinnille ei ole periaatteessa mitään määräaikaa. Se voidaan siis rekisteröidä vuosienkin kuluttua sen laatimisesta. Digi- ja väestötietovirasto ei kuitenkaan rekisteröi avioehtoa, jos se on jätetty sinne avioliiton purkauduttua toisen puolison kuolemaan tai sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Digi- ja väestötietovirasto pitää kopion avioehdosta itsellään ja palauttaa alkuperäisen sopimuksen virallistettuna takaisin hakemuksen jättäjälle. Virasto tallettaa avioehtoa koskevat tiedot avioehtoasioiden rekisteriin. Rekisteriin talletetaan hakemuksen tiedot, mutta ei tietoja itse avioehdon sisällöstä.

Avioehtoon ja sen laatimiseen liittyvissä lisäkysymyksissä voit soittaa lakipuhelimeemme!

Varoitukset

-Digi- ja väestötietoviraston tehtävänä ei ole tutkia avioehdon lainmukaisuutta rekisteröintivaiheessa.

-Avioehtoa ei voida laatia ja rekisteröidä enää avioliiton purkauduttua.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa