Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa puolisoiden välillä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto voidaan myydä puolisolle, mutta ongelmia voi seurata, jos asunto myydään puolisolle suurella alihinnalla. Tällöin on mahdollista, että kaupan tarkoituksena on ollut lahjan antaminen puolisolle tai omaisuuden piilottaminen myyjän velkojilta.

Asuntoa ei voida siis myydä puolisolle alihintaan, jos myynnin tarkoituksen on siirtää omaisuutta myyjän velkojan ulottumiin. Velallinen ei voi siis loukata velkojiensa oikeutta tällaisella asuntokaupalla. Tehty asuntokauppa voidaan peräyttää eli mitätöidä, jos asuntokaupalla on ollut tämänkaltainen tarkoitus. Peräyttämisen edellytyksenä on kuitenkin se, että myyjä on ollut ylivelkainen tai että asuntokauppa on johtanut hänen ylivelkaisuuteensa. Asunnon ostava puoliso ei voi vedota pätevästi tietämättömyyteensä, koska lain mukaan hänen oletetaan olleen tietoinen puolisonsa ylivelkaisuudesta. Tätä olettamaa on hyvin vaikea kumota.

Jos kyseessä on alihintainen luovutus, jonka tarkoituksena ei ole velkojien edun loukkaaminen, voivat lahjanluontoisen kaupan säännökset tulla sovellettavaksi puolisoiden välisessä asuntokaupassa. Jos puolison maksama vastike on enintään 75 % asunnon käyvästä arvosta, kyseessä on lahjanomainen kauppa, minkä vuoksi asunnon ostava puoliso joutuu maksamaan lahjaveroa. Verotettavaa lahjaa ei kuitenkaan synny ollenkaan, jos puolison suorittama vastike on enemmän kuin 75 % asunnon käyvästä arvosta.  Lahjaveroa täytyy maksaa asunnon käyvän arvon ja ostohinnan välisestä erotuksesta ensimmäisen lahjaveroluokan mukaisesti. On siis hyvä huomioida, että puolisot eivät voi siirtää lahjanomaisesti omaisuutta toisilleen ilman veroseuraamuksia.

Oman vakituisen asunnon myyminen on verovapaata, jos se on omistettu vähintään kaksi vuotta. Asuntoa ei siis kannata myydä puolisolle ennen verovapauden täyttymistä, jos asunnon arvo on esimerkiksi kaavoituksen vuoksi noussut paljon. Verotuksellisesti puolisoiden välistä asuntokauppaa kohdellaan siis kuten muutakin asuntokauppaa. 

Yhteenveto

  • Kun asunto myydään puolisolle alihintaan, on mahdollista, että kaupan tarkoituksena on ollut lahjan antaminen puolisolle tai omaisuuden piilottaminen myyjän velkojilta. 
  • Omaisuutta ei voida myydä alihintaan omaisuuden siirtämiseksi velkojan ulottumattomiin, eli velkojien oikeutta ei voida loukata asuntokaupalla. Tällaisessa tilanteessa asuntokauppa voidaan mitätöidä, mutta mitätöinnin edellytyksenä on se, että myyjä on ollut ylivelkainen tai asuntokauppa on johtanut hänen ylivelkaisuuteensa.
  • Asunnon ostanut puoliso ei voi vedota tietämättömyyteen, sillä hänen oletetaan olleen tietoinen ylivelkaisuudesta lain mukaisesti. 
  • Lahjaluontoisen kaupan säännökset voivat tulla sovellettavaksi silloin, kun puolisoiden välisen alihintaisen asuntokaupan tarkoituksena ei ole loukata velkojia.  Puolison maksaman kauppahinnan tulee olla yli 75% asunnon käyvästä arvosta, jotta kyseessä ei olisi lahjaluontoinen kauppa.
  • Lahjaveroa maksetaan alihintaisessa asuntokaupassa asunnon käyvän arvon ja ostohinnan välisestä erotuksesta ensimmäisen lahjaveroluokan mukaisesti.
  • Verotuksellisesti puolisoiden välistä asuntokauppaa kohdellaan samoin kuin muitakin asuntokauppoja.

Summary in English

  • When an apartment is sold to a spouse at an underpriced price, it is possible that the purpose of the sale has been to give a gift to the spouse or to hide property from the seller's creditors.
  • The property cannot be sold at an underpriced price in order to move the property beyond the reach of the creditor, i.e. the creditors' right cannot be violated by housing transactions. In such a situation, the housing transaction may be annulled, but the precondition for annulment is that the seller has been over-indebted or the housing transaction has led to his/her over-indebtedness.
  • The spouse who bought the apartment cannot plead ignorance, as he or she is presumed to have been aware of the overindebtedness in accordance with the law.
  • The provisions of gift-based trade may become applicable when the purpose of the under-priced housing transaction between the spouses is not to offend the creditors. The purchase price paid by the spouse must be more than 75% of the fair value of the apartment, so that it is not a gift-like sale.
  • Gift tax is paid on the difference between the fair value of an apartment and the purchase price in an underpriced housing transaction in accordance with the first gift tax category.
  • Tax-wise, housing transactions between spouses are treated the same as other housing transactions.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Voidaanko oletus puolison tietoisuudesta kumota?

Oletus velallisen läheisen, kuten puolison, tietoisuudesta voidaan kumota, mutta se edellyttää sen saattamista todennäköiseksi, että puoliso ei tiennyt eikä hänen olisi pitänyt tietää velkojien oikeuksien loukkaamisesta ja velallisen ylivelkaisuudesta tai oikeustoimen merkityksestä velallisen taloudellisiin oloihin.

2. Mitkä ovat edellytykset lahjaveron maksuvelvollisuudelle?

Lahjaveroa suoritetaan silloin, kun omaisuus siirtyy lahjana ja lahjansaajan tai lahjanantajan asuinpaikka oli lahjoitushetkellä Suomi, sekä kun lahja siirtyy kiinteästä omaisuudesta, joka sijaitsee Suomessa tai sellaisen yhteisön osuuksista tai osakkeista, jonka varoista yli 50% koostuu Suomessa sijaitsevasta kiinteästä omaisuudesta. Kyseessä on lahja silloin, kun vastike kaupan kohteesta on enintään 75% sen käyvästä hinnasta. Lahja on tällöin maksetun hinnan ja käyvän hinnan erotus.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]