Minilex - Lakipuhelin

Asuntokauppa ja yhtiövastike

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun ostaja on ostanut asunnon, eli tässä tapauksessa asunto-osakkeen, hänellä on omistajana velvollisuuksia yhtiötä kohtaan. Osakkeenomistaja on esimerkiksi velvollinen maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan. Yhtiövastikkeella voidaan kattaa menoja, jotka aiheutuvat muun muassa kiinteistön ja rakennusten käytöstä ja kunnossapidosta. Nämä menot eivät siis liity asunnossa asumiseen tai sen käyttämiseen. Yhtiövastike koostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta.

Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä näistä maksuperusteista toisin. Maksuperusteesta pitää määrätä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.

Jos yhtiöjärjestyksessä määrätään pääomavastikkeesta, pääomavastikkeella katetaan pitkävaikutteiset menot, jotka aiheutuvat kiinteistön ja rakennuksen hankinnasta, rakentamisesta, peruskorjauksesta ja uudistuksesta. Pääomavastiketta kutsutaan myös rahoitusvastikkeeksi.

Osakkeen uusi omistaja on vastuussa yhtiövastikkeen maksamisesta omistusoikeuden siirtymisestä lähtien. Osakkeen uusi omistaja on edellisen omistajan kanssa vastuussa edellisen omistajan laiminlyömästä yhtiövastikkeesta. Uuden omistajan vastuun enimmäismäärä on yhtä suuri kuin vastikkeen määrä omistusoikeuden siirtymiskuukaudelta ja sitä välittömästi edeltävältä viideltä kuukaudelta. Maksamattomien vastikkeiden määrä selviää isännöitsijäntodistuksesta. Uusi omistaja ei kuitenkaan vastaa sellaisesta entisen omistajan laiminlyömästä yhtiövastikkeesta, jota ei ole mainittu isännöitsijäntodistuksessa ja joka on erääntynyt maksettavaksi ennen todistuksen päiväystä.

Yhteenveto

  • Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan yhtiövastiketta yhtiön menojen kattamiseksi yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.
  • Yhtiövastike koostuu rahoitusvastikkeesta ja hoitovastikkeesta. 
  • Yhtiövastike voidaan määrätä maksettavaksi niin, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai velvollisuus maksamiseen koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.
  • Maksuperusteesta täytyy määrätä yhtiöjärjestyksessä.
  • Jos yhtiöjärjestyksessä määrätään pääomavastikkeesta, pääomavastikkeella katetaan pitkävaikutteiset menot, jotka aiheutuvat rakennuksen tai kiinteistön hankinnasta, rakentamisesta, peruskorjauksesta ja uudistuksesta. 
  • Uuden osakkeenomistajan vastuu yhtiövastikkeen maksamisesta alkaa omistusoikeuden siirtymisestä. Uusi omistaja on edellisen omistajan kanssa vastuussa edellisen omistajan laiminlyömästä yhtiövastikkeesta.  Uusi omistaja ei kuitenkaan vastaa sellaisesta laiminlyödystä yhtiövastikkeesta, jota ei ole mainittu isännöitsijäntodistuksessa ja joka on erääntynyt maksettavaksi ennen todistuksen päiväystä.

Summary in English

  • The shareholder is obliged to pay company consideration to cover the company's expenses according to the grounds laid down in the articles of association.
  • The corporation consideration consists of a financial consideration and a care consideration.
  • A company consideration may be ordered to be paid so that there is a different basis for payment for certain expenses or the obligation to pay applies only to the owners of certain shares.
  • The basis of payment must be laid down in the articles of association.
  • If the articles of association provide for a capital consideration, the capital consideration covers long-term expenses arising from the acquisition, construction, renovation and reform of a building or real estate.
  • The new shareholder's responsibility for paying the company consideration begins with the transfer of ownership. The new owner is responsible with the previous owner for the company consideration neglected by the previous owner. However, the new owner is not responsible for any defaulted company consideration that is not mentioned on the property manager's certificate and that is due to be paid before the date of the certificate.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä menoja yhtiövastikkeella voidaan kattaa?

Yhtiövastikkeella on mahdollista kattaa menoja, jotka aiheutuvat kiinteistön rakentamisesta ja sen hankkimisesta, rakennusten ja kiinteistön käyttämisestä ja kunnossapidosta, sekä niiden lisärakentamisesta, lisäalueen hankkimisesta ja perusparannuksista. Näiden lisäksi yhtiövastikkeella voidaan kattaa menot, jotka aiheutuvat kiinteistön tai rakennuksen käyttöön taikka yhtiön toimintaan kytkeytyvän hyödykkeen yhteishankinnasta, sekä yhtiön muista sille kuuluvista velvoitteista. 

2.  Vaikuttaako osakehuoneiston käytön estyminen osakkeenomistajalta perittävään yhtiövastikkeeseen?

Osakehuoneiston käytön estyminen vaikuttaa perittävään yhtiövastikkeeseen. Osakkeenomistajalta perittävästä yhtiövastikkeesta pitää vähentää se määrä, jolla kunnossapito- ja käyttökulut vähenevät huoneiston käytön estymisen seurauksena silloin, kun osakehuoneiston käyttö sen käyttötarkoituksen mukaisesti ei ole mahdollista.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]