Minilex - Lakipuhelin

Asuntokaupan purkaminen tarjouksen jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupasta vetäytyminen tarjouksen tekemisen jälkeen riippuu siitä, onko kyseessä asunto-osakkeen kauppa vai kiinteistön kauppa.

Asuntokauppalaki ei sääntele asunto-osakkeen kaupassa sitovan sopimuksen syntymistä, vaan säännökset löytyvät oikeustoimilaista. Oikeustoimilain mukaan sopimus syntyy sen jälkeen, kun tarjouksen tekijä on saanut vastapuolelta hyväksyvän vastauksen. Tarjous ja siihen annettu hyväksyvä vastaus sitovat sekä myyjää että ostajaa ja näin ollen velvoittavat kumpaakin osapuolta lopullisen kaupan tekemiseen. Osapuoli voi vapautua sopimuksesta ainoastaan silloin, kun siitä on erikseen ja etukäteen sovittu. Yleensä tämä tapahtuu sopimalla, että tarjouksen tekijä menettää käsirahan tai joutuu maksamaan vakiokorvauksen (sopimussakon), jos hän vetäytyy asunnon kaupasta. Ostaja voi kuitenkin menettää kaupasta vetäytyessään enintään 4 % hyväksytyn tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta. Vaikka ostaja olisi maksanut suuremman käsirahan tai osapuolet olisivat sopineet tätä suuremmasta vakiokorvauksesta, niiden enimmäismäärä voi kuitenkin lain mukaan olla 4 % kauppahinnasta.

Maakaaresta puolestaan löytyy säännökset kiinteistön kaupasta. Kiinteistön kaupassa tehty tarjous ja siihen annettu hyväksyvä vastaus eivät sido samoin kuin asuntokaupassa. 

Kiinteistönkaupassa sitoo ainoastaan maakaaren mukainen esisopimus. Esisopimuksella osapuolet voivat sopia aikomastaan kiinteistön kaupasta. Sopimuksessa voidaan myös sopia, että se sitoo vain toista osapuolta. Esisopimus on tehtävä kirjallisesti ja osapuolten on allekirjoitettava sopimus. Lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava esisopimus osapuolten läsnä ollessa. Esisopimuksesta on käytävä ilmi luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, sopimuksen osapuolet sekä kauppahinta. Kauppahinta voidaan myös jättää myöhemmin sovittavaksi esisopimuksessa mainittujen perusteiden mukaisesti. Esisopimuksessa on lisäksi mainittava se päivä, jona kiinteistön kauppa on viimeistään tehtävä sekä ne ehdot, joiden puitteissa kauppa tehdään. Jollei sopimuksen voimassaoloaikaa ole määrätty, se on voimassa viisi vuotta sopimuksentekopäivästä. Esisopimus ei ole sitova, ellei se täytä kaikkia muoto- ja sisältövaatimuksia. Esisopimuksen osapuolella on oikeus vaatia kanteella toista osapuolta tekemään kiinteistön kauppa esisopimuksen mukaisilla ehdoilla. Lisäksi osapuolella on oikeus saada korvaus esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta.

Jos osapuolet ovat sopineet tekevänsä kiinteistön kaupan, mutta esisopimusta ei ole tehty vaaditulla tavalla, kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on kuitenkin korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos käsirahaa on annettu, osapuolen on palautettava siitä osa, joka ylittää edellä mainitut kustannukset.

Asunto-osakkeen kaupassa hyväksytty tarjous sitoo siis molempia osapuolia, ellei sopimuksesta vapautumisesta ole erikseen sovittu. Kiinteistön kaupassa taas vaaditaan esisopimuksen tekemistä, jotta osapuoli voidaan velvoittaa lopullisen kaupan tekemiseen.

Yhteenveto

  • Asunto-osakkeen kaupassa tarjous ja siihen annettu hyväksyvä vastaus saavat aikaan molempia kaupan osapuolia sitovan sopimuksen. Kaupan osapuoli voi vapautua tästä sopimuksesta ainoastaan, jos siitä on sovittu etukäteen ja erikseen. Yleensä tämä toteutuu niin, että sovitaan käsirahasta tai vakiokorvauksesta.
  • Käsirahan tai vakiokorvauksen enimmäismäärä on 4% tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta. 
  • Kiinteistön kaupassa tarjous ja siihen annettu vastaus eivät saa aikaan sitovaa sopimusta, ja siten ne eivät velvoita kaupan tekemiseen. 
  • Kiinteistön kaupassa maakaaren mukainen esisopimus on sitova. Esisopimuksella osapuolet sopivat kiinteistön kaupasta, jonka he aikovat toteuttaa. 
  • Esisopimuksen tulee täyttää vaaditut muoto-ja sisältövaatimukset. Jos se ei täytä näitä, se ei ole sitova. Jos kuitenkin toinen osapuoli kieltäytyy kaupasta, hän on velvollinen korvaamaan kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista toiselle osapuolelle aiheutuneet kohtuulliset kustannukset, vaikka esisopimusta ei olisi tehty vaaditulla tavalla.
  • Esisopimuksen osapuolella on mahdollisuus vaatia sopimuksen ehtojen mukaista kaupan tekemistä  kanteella ja saada korvausta esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta. 
  • Jos muuta ei ole sovittu, esisopimus on voimassa viisi vuotta sen tekemispäivästä lähtien. 

Summary in English

  • In a housing share transaction, the offer and the affirmative response to it result in a binding agreement between both parties to the transaction. a party to a trade may only be exempted from this agreement if it has been agreed in advance and separately. This is usually done by agreeing on a down payment or a standard compensation.
  • the amount of the down payment or standard compensation may not exceed four per cent of the tendered purchase price.
  • In a real estate transaction, the offer and the answer given to it do not result in a binding contract and thus do not oblige to enter into the transaction.
  • In real estate transactions, a pre-agreement in accordance with the land code is binding. Under the pre-agreement, the parties agreed on the sale of the property, which they intend to carry out.
  • The pre-agreement must meet the required format and content requirements. If it does not meet these, it is not binding. However, if one of the parties refuses to enter into a trade, he is obliged to reimburse the reasonable costs incurred by the other party for the necessary transactions related to the trade, even if the preliminary agreement has not been concluded as required.
  • A party to a pre-contractual agreement has the opportunity to claim the conclusion of a trade in accordance with the terms of the agreement by means of an action and to receive compensation for the damage caused by the breach of the pre-contractual agreement.
  • Unless otherwise agreed, the preliminary agreement shall be valid for five years from the date of its conclusion.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä tapahtuu asunto-osakkeen kaupassa, jos vastaukseen lisätään kauppaan liittyviä uusia ehtoja?

Tällaisessa tilanteessa, missä tarjoukseen annettu vastaus sisältää uusia ehtoja, tämä vastaus katsotaan uudeksi tarjoukseksi, jolloin ostaja voi hylätä sen tai hyväksyä sen. Jos kuitenkin myyjä on pitänyt vastaustaan ostajan tarjousta vastaavana ja ostajan on täytynyt ymmärtää tämä myös niin, ostajan tulee ilman aiheetonta viivytystä ilmoittaa vastauksen hylkäämisestä. Ilman tätä ilmoitusta tarjouksen ja vastauksen katsotaan saanneen aikaan sitovan sopimuksen.

2.  Mitä voidaan jättää myöhemmin sovittavaksi kiinteistön kaupassa?

Kiinteistön kaupan esisopimuksessa ei ole pakollista sopia kauppahinnasta ja muusta vastikkeesta, sillä näistä voidaan sopia myöhemmin esisopimuksessa mainittujen perusteiden mukaisesti. 

3. Liittyykö esisopimukseen muotovaatimuksia tai sisältövaatimuksia?

Esisopimus on sen muotovaatimuksien mukaisesti tehtävä kirjallisesti ja kaupanvahvistajan pitää vahvistaa se osapuolien läsnäollessa. Tämän lisäksi esisopimuksen sisältövaatimuksien mukaisesti siinä tulisi mainita tai siitä tulisi käydä ilmi luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, sopimuksen osapuolet, sekä päivä, milloin kiinteistön kauppa on viimesitään tehtävä ja ehdot joiden puitteissa kauppa tehdään. Myöskin kauppahinta tulee mainita esisopimuksessa, mutta se on mahdollista myös jättää myöhemmin päätettäväksi esisopimuksessa mainittujen perusteiden mukaisesti.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]