Minilex - Lakipuhelin

Asuntokaupan peruminen tarjouksen jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakkeen kauppa on arvopaperikauppaa, siinä vaihdannan kohteena on asunto-osakeyhtiön osakekirja, joka oikeuttaa hallitsemaan jotakin yhtiön omistamaa huoneistoa ja siihen mahdollisesti liittyviä tiloja ja alueita. Asunnon kaupasta neuvoteltaessa on tavallista, että ostaja ensin tekee ostotarjouksen. Myyjä voi hylätä tarjouksen, hyväksyä sen tai tehdä oman vastatarjouksen. Tarjous ja tarjoukseen annettu vastaus sitovat molempia osapuolia asuntokaupassa. Jos myyjä on hyväksynyt ostajan tekemän tarjouksen, syntynyt sopimus sitoo molempia osapuolia. Asuntokaupan peruminen tarjouksen tekemisen ja hyväksymisen jälkeen on mahdollista vain tietyissä tapauksissa ja tietyillä ehdoilla.

Toinen osapuoli voi vetäytyä sopimuksesta, jos tästä mahdollisuudesta on etukäteen sovittu. Käytännössä tämä on yleensä järjestetty niin, että vetäytymismahdollisuuden käyttämisen ehdoksi asetetaan käsirahan menettäminen tai vakiokorvauksen maksaminen. Jos tästä ei ole sovittu, kauppa on tehtävä. Tarjouksen ehdot kannattaa laatia kirjallisesti. Jos jostakin ehdosta ei ole erikseen sovittu, noudatettavaksi tulevat asuntokauppalaki ja kauppatapa.

Asuntokaupassa erotetaan kolme ostotarjoustyyppiä: käsirahallinen ostotarjous, tarjous vakiokorvausehdolla ja muu tarjous. Käsirahatarjouksessa ja vakiokorvausehdollisessa tarjouksessa myyjä saa pitää käsirahan tai vakiokorvauksen, jos kauppa jää syntymättä ostajasta johtuvasta syystä. Samoin ostaja on oikeutettu vakiokorvauksen tai käsirahan suuruiseen korvaukseen myyjältä, jos myyjä tarjouksen hyväksymisen jälkeen ostajasta johtumattomasta syystä kieltäytyy myymästä asuntoa hänelle. Käsirahan tai vakiokorvauksen suuruus voi kuitenkin olla aina korkeintaan neljä prosenttia tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta. Muissa tarjouksissa, joissa ei ole sovittu vakiokorvauksesta tai käsirahasta, ostaja ei voi vetäytyä kaupasta, jos siitä ei ole erikseen sovittu. Jos ostaja ei täytä sopimusta, hän voi joutua korvaamaan myyjälle aiheutuneet vahingot täysimääräisesti.

Tarjouksen tekijä saa kuitenkin vetäytyä kaupasta ilman seuraamuksia, jos hänelle on ennen kauppaa annettu kohteesta virheellisiä tai puutteellisia tietoja. Vetäytymismahdollisuus on myös tilanteissa, joissa kohde osoittautuu selkeästi huonommaksi kuin mitä ostajalla on ollut oikeus odottaa. Esimerkiksi jos kaupan kohteessa havaitaan kosteusvaurio tarjouksen tekemisen ja sovitun kaupanteko päivän välillä, ostajalla voi olla oikeus vetäytyä kaupasta ilman seuraamuksia. Virheen tai puutteen johon asuntokaupan perumisessa vedotaan, on kuitenkin oltava aina merkityksellinen. Tämä tarkoittaa sitä, että virhe tai puute olisi vaikuttanut ostopäätökseen, jos se olisi tarjouksen tekohetkellä ollut tiedossa.

Yhteenveto

  • Asuntokaupassa tehty tarjous ja siihen annettu vastaus sitovat kaupan osapuolia. Hyväksyvä vastaus tarjoukseen saa aikaan molempia osapuolia sitovan sopimuksen. Tästä huolimatta, asuntokaupan peruminen on tämän jälkeen mahdollista, mutta vain tietyissä tapauksissa.
  • Asuntokaupasta on mahdollista vetäytyä, jos mahdollisuudesta siihen on sovittu etukäteen.
  • Asuntokaupassa käytetään kolmea tarjoustyyppiä. Näitä ovat käsirahallinen ostotarjous, tarjous vakiokorvausehdolla ja muu tarjous.
  • Vakiokorvausehdollisessa tarjouksessa ja käsirahallisessa ostotarjouksessa myyjä saa pitää vakiokorvauksen tai käsirahan, jos kauppa jää toteutumatta ostajasta johtuvasta syystä. Ostaja on oikeutettu samanlaiseen korvaukseen myyjältä, jos myyjä kieltäytyy myymästä asuntoa ostajalle, ja tämä tapahtuu tarjouksen hyväksymisen jälkeen ja syy kieltäytymiselle ei johdu ostajasta. Muiden tarjouksien osalta, kaupasta ei ole mahdollista vetäytyä, ellei siitä ole erikseen sovittu.
  • Käsirahan tai vakiokorvauksen suuruus voi olla enintään 4% tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta. 
  • Tarjouksesta voi vetäytyä myös silloin, kun kyseessä on virhetilanne, mutta virheen tulee olla sellainen, että se olisi vaikuttanut ostopäätökseen, jos se olisi ollut tiedossa tarjouksen tekohetkellä.

Summary in English

  • The offer made in the housing transaction and the answer given to it are binding on the parties to the transaction. An affirmative response to the offer will result in a mutually binding agreement. Despite this, it is then possible to cancel the housing transaction, but only in certain cases.
  • It is possible to withdraw from the housing trade if the possibility has been agreed in advance.
  • Three types of offers are used in the housing trade. These include a down payment bid, an offer with a standard compensation condition, and another kind of offer.
  • In a standard-subscription offer and a down payment offer, the seller may keep a standard-subscription or down payment if the transaction fails due to a reason attributable to the buyer. The buyer is entitled to similar compensation from the seller if the seller refuses to sell the apartment to the buyer, and this occurs after the acceptance of the offer and the reason for the refusal is not due to the buyer. For other offers, it is not possible to withdraw from a trade unless specifically agreed.
  • The amount of the down payment or standard compensation may not exceed 4% of the purchase price in accordance with the offer.
  • An offer may also be withdrawn in the event of an error, but the error must be such that it would have affected the purchase decision if it had been known at the time of the offer.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Jos käsirahasta tai vakiokorvauksesta ei ole sovittu, voiko tarjouksen tehnyt vetäytyä kaupasta?

Jos käsirahasta tai vakiokorvauksesta ei ole sovittu, on kaupasta vetäytyminen silti mahdollista. Tämä vaatii kuitenkin sen, että mahdollisuudesta vetäytä sopimuksesta on sovittu etukäteen, kuten ottamalla tähän liittyvä ehto tarjoukseen. Myös silloin, kun kohteessa on virhe, tarjouksen tehneellä on mahdollisuus vetäytä kaupasta. Tämä edellyttää kuitenkin, että tieto virheestä tarjouksen tekohetkellä olisi vaikuttanut ostopäätökseen. Virheen tulisi siis olla merkityksellinen.

2. Miksi tarjouksen ehdot kannattaa laatia kirjallisesti?

Tarjouksen ehdot kannattaa laatia kirjallisesti mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi. Kun ehdot on laadittu kirjallisesti, niihin on helpompi palata myöhemmin ongelmien tai epäselvyyksien sattuessa.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]