Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakkeen perintövero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintöveroa maksetaan silloin, kun omaisuus siirtyy perintönä ja perinnönjättäjä, perillinen tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa. Suomalaisen asunto-osakeyhtiön osakkeista maksetaan perintöveroa samaan tapaan kuin kiinteistöstäkin, jolloin perintövero määrätään omaisuuden sijaintipaikan mukaan. Perintöveron maksuvelvollisuus alkaa perinnönjättäjän kuolemasta tai, jos esimerkiksi testamentissa on ehto, jonka mukaan omistusoikeus tai muu oikeus siirtyy myöhemmin kuin perinnönjättäjän kuollessa, on perintövero maksettava vasta sitten, kun omaisuus on lopullisesti saatu.

Perintöosuuksien saajat jaetaan kahteen veroluokkaan, joista ensimmäistä verotetaan lievemmin. Ensimmäiseen veroluokkaan kuuluvat aviopuoliso, suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa oleva perillinen, aviopuolison suoraan alenevassa polvessa oleva perillinen sekä perinnönjättäjän kihlakumppani, jolle annetaan perintökaaressa tarkoitettu avustus. Toiseen veroluokkaan kuuluvat sukulaiset ja vieraat. Perintövero lasketaan jokaiselle perinnönsaajalle erikseen tämän saaman osuuden mukaan. Perintöveroa maksetaan tietyn summan ja/tai prosenttiosuuden verran sen perusteella, kuinka paljon perittävän omaisuuden arvo on. Alle 20 000 euron omaisuudet ovat perintöverosta vapaita.

Yhteenveto

  • Perintöveroa maksetaan, kun omaisuus siirtyy perintönä ja testamentinsaaja, perinnönjättäjä tai perillinen asui kuolinhetkellä Suomessa.
  • Suomalaisista asunto-osakkeista maksetaan samaan tapaan perintöveroa kuin kiinteistöstä, jolloin perintövero määrätään omaisuuden sijaintipaikan mukaan.
  • Perintöveron maksuvelvollisuus alkaa perinnönjättäjän kuolemasta, mutta jos on olemassa ehto, jonka perusteella oikeus osakkeeseen siirtyy myöhemmin, veroa maksetaan silloin, kun omaisuus on lopullisesti saatu.
  • Perintöosuuksien saajat jaetaan kahteen veroluokkaan, ja näistä ensimmäiseen kohdistuva verotus on lievempää. Tähän ensimmäiseen veroluokkaan kuuluu aviopuolisot sekä suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa olevat perilliset. Siihen kuuluu myös kihlakumppanit, joille annetaan perintökaaressa tarkoitettu avustus. Toiseen veroluokkaan kuuluvat vieraat henkilöt ja muut sukulaiset.
  • Perintövero lasketaan erikseen jokaiselle perinnönsaajalle sen mukaan, kuinka iso on perinnönsaajan osuus. 
  • Perintöveroa maksetaan tietyn prosenttiosuuden ja/tai summan verran sen perusteella, kuinka paljon perittävän omaisuuden arvo on.
  • Alle 20 000 euron omaisuudet ovat vapaita perintöverosta.

Summary in English

  • Inheritance tax is paid when the property is transferred by inheritance and the legatee, deceased or heir lived in Finland at the time of death.
  • Finnish housing shares are subject to the same kind of inheritance tax as real estate, in which case the inheritance tax is imposed according to the location of the property.
  • The obligation to pay the inheritance tax begins with the death of the deceased, but if there is a condition on the basis of which the right to the share is transferred later, the tax is paid when the property is finally obtained.
  • Recipients of inheritance shares are divided into two tax categories, and taxation on the first is less severe. This first tax category includes spouses and also heirs in the direct ascending or descending line. It also includes engagement partners who are given subsidy under the Inheritance Arc. The second tax category includes strangers and other relatives.
  • Inheritance tax is calculated separately for each inheritor based on how large the share of the inheritor is.
  • Inheritance tax is paid at a certain percentage and/or amount based on the value of the property to be recovered.
  • Assets under 20,000 euros are exempt from inheritance tax.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä omaisuuden arvona toimii perintöveroa määritettäessä?

Perintöveron perusteena on omaisuuden käypä arvo, joka sillä oli verovelvollisuuden alkaessa. Tällä tarkoitetaan sitä, että arvon mittapuuna toimii hinta, joka olisi todennäköistä saada kyseisestä omaisuudesta.

2.  Milloin perintöveron maksuvelvollisuus alkaa?

Maksuvelvollisuuden alkaminen riippuu siitä, onko olemassa ehtoa, jonka mukaan jokin oikeus omaisuuteen siirtyy myöhemmin perinnön saajalle. Jos esimerkiksi testamentissa on tällainen ehto, minkä perusteella omistusoikeus tai muu oikeus siirtyy vasta perinnönjättäjän kuoleman jälkeen, perintöveron maksuvelvollisuus alkaa ehdon mukaisesta ajankohdasta. Jos tällaista ehtoa ei ole, perintöveron maksuvelvollisuus alkaa perinnönjättäjän kuolemasta.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]