Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kunnossapitovastuun jakautuminen

Asunto-osakeyhtiössä kunnossapitovastuu jakautuu osakkeenomistajien ja yhtiön kesken. Tässä artikkelissa käsitellään yhtiön kunnossapitovastuuta. Osakkeenomistajan kunnossapitovastuu kattaa lähtökohtaisesti hänen omistuksessaan olevan huoneiston sisäosat.

Yhtiön kunnossapitovastuu

Yhtiön kunnossapitovastuu kattaa käytännössä kaiken muun paitsi osakkeenomistajalle kuuluvan huoneiston sisäosien kunnossapidon. Yhtiölle kuuluu rakenteiden ja eristeiden sekä yleisesti talotekniikan kunnossapito: lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut näihin vertautuvat perusjärjestelmät.

Yhtiökokous voi päättää osakkeenomistajan vastuulla olevan kunnossapitotyön suorittamisesta yhtiön kustannuksella. Työn suorittamisen on oltava taloudellisesti tarkoituksenmukaista, eikä se saa loukata osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta.

Kunnossapitovastuun ulkopuolelle jäävät muutostyöt, eli uudistukset, joilla yleensä kohotetaan rakennuksen tai kiinteistön laatutasoa.

Kunnossapitotyön teettäminen

Asunto-osakeyhtiö voi teettää kunnossapitotyön osakkeenomistajan kustannuksella. Tämä edellyttää sitä, että osakkeenomistaja on laiminlyönyt kunnossapitovelvollisuutensa ja laiminlyönnistä voi aiheutua haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Osakkeenomistajalla on oikeus teettää huoneistossaan yhtiön kustannuksella yhtiön vastuulla oleva kiireellinen kunnossapitotyö, mikäli se on tarpeen lisävahinkojen ehkäisemiseksi. Teettämistilanteissa tarpeellisista kuluista vastaa joko yhtiö tai osakkeenomistaja, sen mukaan kumman vastuulle työ kuuluu.

Ilmoitusvelvollisuus

Asunto-osakeyhtiön on ilmoitettava hyvissä ajoin etukäteen kunnossapitotöistä, jotka vaikuttavat huoneiston käyttöön. Ilmoitus on annettava niin osakkeenomistajalle kuin vuokralaiselle. Kiireellisissä kunnossapito- ja korjaustyötilanteissa työt voidaan suorittaa kuitenkin välittömästi.

Yhteenveto

  • Kunnossapitovastuu jakautuu yhtiön ja osakkeenomistajan kesken.
  • Osakkeenomistajan kunnossapitovastuu kattaa asuinhuoneiston sisäosat.  Yhtiöllä on kunnossapitovastuu silloin, kun kunnossapitovastuu ei kuulu osakkeenomistajalle. 
  • Yhtiönkokouksen on mahdollista päättää osakkeenomistajan vastuulla olevan kunnossapitotyön suorittamisesta yhtiön kustannuksella, mutta tämä ei saa loukata osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta, sekä työn suorittamisen pitää olla taloudellisesti tarkoituksenmukaista.
  • Kunnossapitovastuuseen ei kuulu muutostyöt, eli uudistukset, joilla yleensä kiinteistön tai rakennuksen laatutasoa kohotetaan.
  • Yhtiön on mahdollista teettää kunnossapitotyö osakkeenomistajan kustannuksella, jos osakkeenomistaja on laiminlyönyt kunnossapitovelvollisuutensa, ja siitä voi aiheutua yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle haittaa.
  • Osakkeenomistaja saa toteuttaa yhtiön kustannuksella yhtiön vastuulla olevan kiireellinen kunnossapitotyön huoneistossaan, jos se on tarpeellista lisävahinkojen estämiseksi.
  • Asunto-osakeyhtiön tulee ilmoittaa hyvissä ajoin etukäteen kunnossapitotöistä, jotka vaikuttavat huoneiston käyttöön. Ilmoitus tulee antaa osakkeenomistajille ja vuokralaisille.  Kiireelliset työt kunnossapito- ja korjaustyötilanteissa on mahdollista tehdä välittömästi.

Summary in English

  • Maintenance responsibility is divided between the company and the shareholder.
  • The shareholder's responsibility for maintenance covers the interior of the apartment. The company has a maintenance responsibility when the maintenance responsibility does not belong to the shareholder.
  • It is possible for the General Meeting to decide on the performance of the maintenance work that is the responsibility of the shareholder at the expense of the company, but this must not violate the equality of shareholders, and the performance of the work must be economically appropriate.
  • Maintenance responsibility does not include modifications, i.e. renovations that usually raise the quality level of a property or building.
  • It is possible for the company to commission maintenance work at the shareholder's expense if the shareholder has neglected their maintenance obligations, and this may cause inconvenience to the company or another shareholder.
  • A shareholder may carry out urgent maintenance work at the company's expense in his/her apartment if it is necessary to prevent further damage.
  • The housing company must notify well in advance of maintenance work that will affect the use of the apartment. Notice should be given to shareholders and tenants.  Urgent work in maintenance and repair situations can be done immediately.

Kysymyksiä ja vastauksia

1.  Kuka korvaa kunnossapitotyöstä aiheutuneet kulut?

Kunnossapitotyön kulut ovat sen vastuulla, kenelle kyseisen työn kunnossapitovastuu kuuluu.

2.  Miten osakkeenomistajan tulee toteuttaa kunnossapitotyönsä?

Osakkeenomistajan tulee toteuttaa kunnossapitotyönsä rikkomatta yhtiön vastuulla olevan rakennusen, huoneiston tai kiinteistön osia. Osakkeenomistajan vastuulle ei kuitenkaan kuulu tavanomainen kuluminen, joka johtuu tilojen tarkoituksen mukaisesta käyttämisestä. Kunnossapitotyössä kuuluu huolehtia siitä, että sen toteuttamisessa  noudatetaan hyvää rakennustapaa. 

3. Kuka valvoo kunnossapitotöitä?

Yhtiö saa valvoa osakkeenomistajien suorittamia kunnossapitotöitä. Valvonta keksittyy siihen, että kunnossapitotyö toteutetaan vahingoittamatta kiinteistöä tai rakennusta. Valvonta keskittyy myös siihen, että kunnossapitotyön toteutus tehdään hyvän rakennustavan ja mahdollisesti asetettujen ehtojen mukaisesti. Yhtiön pitää toteuttaa valvonta riittävällä tavalla muiden osakkeenomistajien ja yhtiön kannalta. 

4. Voidaanko kunnossapitovastuun jakautumisesta sopia yhtiöjärjestyksessä?

Kunnossapitovastuusta voidaan määrätä yhtiöjärjestyksessä.

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]