Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake - mitä voin vähentää verotuksessa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuokranantajalla on oikeus vähentää verotuksessa monenlaisia menoeriä, jotka liittyvät asunnon vuokraamiseen. Vähennettäviä ovat muun muassa hoitovastike ja vuosikorjauskulut. Vuokratun huoneiston remonttikustannuksista ei voi tehdä kotitalousvähennystä. Vuokratulosta vähennettäviä kuluja ovat esimerkiksi hoitovastike, vesimaksut ja vuosikorjauskulut, jotka vähennetään niiden maksuvuonna.

Pääomavastikkeita ovat korjaus- ja rahoitusvastikkeet. Taloyhtiö kerää varat kulujen kattamiseen taloyhtiössä tehtyjen korjausten osalta osakkeenomistajilta pääomavastikkeina. Usein suorituksia kerätään kerran kuukaudessa maksettavana vastikkeena, mutta mahdollista on myös, että osakkeenomistaja maksaa koko suorituksen kerralla taloyhtiölle. Pääomavastikkeen vähentäminen riippuu siitä, miten pääomavastikkeet on käsitelty yhtiön kirjanpidossa. Pääomavastikkeet voi vähentää vuokratulosta vain, jos vastikkeet on luettu taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi, eli tuloutettu. Jos pääomavastike on rahastoitu taloyhtiön kirjanpidossa, vastiketta ei voi vähentää vuokratulosta. Silloin vastike lisätään osakkeiden hankintamenoon ja otetaan huomioon luovutusvoittoa laskettaessa. Sillä ei ole vähennyksen kannalta merkitystä, ovatko yhtiön teettämät korjaukset perusparannusta vai vuosikorjauksia.

Vuosikorjauksella tarkoitetaan sitä, että huoneisto tai rakennus saatetaan alkuperäistä vastaavaan kuntoon. Korjauksissa otetaan huomioon korjaushetken yleinen vaatimustaso. Vuosikorjausta voi olla esimerkiksi seinien maalaaminen, kodinkoneiden vaihtaminen, ovien ja ikkunoiden uusiminen tai kaulusteiden ja asunnon muiden varusteiden uusiminen.

Perusparannusta taas on huoneiston tai rakennuksen laajentaminen, muutostyöt, uudistustyöt ja muut vastaavat toimenpiteet. Perusparannus eroaa vuosikorjauksesta siten, että perusparannuksessa huoneistoa tai rakennusta muutetaan tasokkaammaksi tai laajennetaan. Vuosikorjauksessa asunnon taso jää alkuperäisen tasolle. Perusparannukseksi voidaan katsoa kylmän varastotilan muuttaminen vaikkapa saunatilaksi, parvekelasien asentaminen, perusteiden ja kantavien rakenteiden parantaminen tai lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien parantaminen. Nämä seikat vaikuttavat lisäksi myös asunnon arvoon ja siten myyntihintaan.

Vuosikorjauskulut vähennetään vuokratulosta kulujen maksuvuonna. Perusparannusmenot vähennetään maksuvuonna, vähitellen vuosittaisina poistoina tai vaihtoehtoisesti vasta asunnon myynnin yhteydessä. Vuosikorjauskulut vähennetään seuraavasti: jos vuokranantaja itse on teettänyt remontin, kulut vähennetään sinä vuonna, kun ne on maksettu.

Jos remontti taas on taloyhtiön teettämä, kulut saa vähentää, mikäli rahoitusvastikkeet on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Heti asunnon hankinnan yhteydessä tehtyjä remonttikuluja, jotka on tehty asunnon ostamisen ja vuokraamisen välillä, ei kuitenkaan voi vähentää. Itse tehdyn remontin oman työn arvoa ei voi myöskään vähentää.

Perusparannusmenot taas vähennetään siten, että jos vuokranantaja on itse teettänyt remontin, kulut vähennetään vuosittaisina tasapoistoina. Milloin remontti on taloyhtiön teettämä, kulut saa vähentää, jos rahoitusvastikkeet on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]