Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osake häätö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Niin vuokralainen kuin osakkeenomistajakin voidaan häätää huoneistosta ja huoneisto voidaan lisäksi ottaa taloyhtiön hallintaan, jos osakkeenomistaja ei maksa erääntynyttä yhtiövastiketta, huoneistoa hoidetaan niin huonosti, että siitä aiheutuu haittaa yhtiölle tai sen toiselle osakkeenomistajalle, huoneistoa käytetään oleellisesti muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on aiottu tai muuten yhtiöjärjestyksen vastaisesti, huoneistossa vietetään häiritsevää elämää tai jos osakkeenomistaja tai muu huoneistossa asuva ei noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen. Huoneiston hallintaanotto saa kuitenkin kestää maksimissaan kolme vuotta kerrallaan.

Jos häädettävänä on vuokralainen, vuokranantaja voi käynnistää häätöprosessin purkamalla vuokrasopimuksen tai hakemalla käräjäoikeudelta häätötuomiota.  Kun häätötuomiota haetaan käräjäoikeudelta, häätötuomiossa vuokralainen velvoitetaan muuttamaan pois asunnosta ja maksamaan velat, jotka vuokranantaja saa oikeuden laittaa ulosoton perittäviksi. Vuokranantaja voi myös pyytää ulosottoa toimittamaan vuokralaisen muuton häätötuomiossa annetun asunnosta poistumispäivämäärän jälkeen.

Ellei vuokralainen lähde asunnosta vapaaehtoisesti häädön saatuaan, vuokranantaja ei saa toimittaa häätöä itse esimerkiksi vaihtamalla lukkoja, vaan hänen on pyydettävä ulosottoa toimittamaan häätö. Jotta ulosotto toimittaisi häädön on vuokranantajan toimitettava ulosottoon tuomioistuimen antama häätötuomio.

Yhteenveto

  • Osakkeen omistaja ja vuokralainen, voivat kumpikin tulla häädetyksi asunnosta, ja asunto voidaan ottaa taloyhtiön hallintaan.
  • Häätö ja asunnon ottaminen hallintaan voivat tapahtua useammasta syystä, ja ne voivat liittyä erääntyneisiin maksuihin, asunnon hoitamiseen ja sen käyttöön, sekä taloyhtiön yhteisten sääntöjen rikkomiseen.
  • Huoneiston haltuunoton kesto voi olla enintään kolme vuotta kerrallaan.
  • Vuokralaisen häädössä, vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen tai hakea häätötuomiota käräjäoikeudelta.
  • Häätötuomiossa vuokralainen velvoitetaan maksamaan velat ja muuttamaan pois asunnosta. 
  • Jos vuokralainen ei vapaaehtoisesti suostu lähtemään asunnosta, vuokranantajan pitää pyytää ulosottoa toteuttamaan vuokralaisen häätö. Tällöin vuokranantajan on toimitettava saatu häätötuomio ulosottoon, jotta häätö toimitettaisiin.

Summary in English

  • The owner of the share and tenant, can both be evicted from the apartment, and the apartment can be taken over by the housing association.
  • The eviction and taking control of the apartment may occur for several reasons, and may relate to overdue payments, the care of the apartment and its use, as well as the violation of the common rules of the housing association.
  • The duration of the takeover of the apartment may not exceed three years at a time.
  • In the case of eviction of a tenant, the landlord may terminate the tenancy agreement or apply for an eviction order from the district court.
  • The eviction order obliges the tenant to pay the debts and move out of the apartment.
  • If the tenant does not voluntarily agree to leave the apartment, the landlord must request enforcement to carry out the tenant's eviction. In this case, the landlord must submit the eviction judgment received to enforcement in order for the eviction to be carried out.

Kysymyksiä ja vastauksia

1.Voiko osakkeen omistaja vaikuttaa yhtiön kokoukseen, joka koskee hänen asuntonsa haltuunottoa?

Tilanteessa, jossa yhtiökokous koskee osakkeen omistajan asunnon haltuunottoa, hän ei saa äänestää asiasta. Siten hän ei saa vaikuttaa päätöksen tekemisessä, joka koskee häneen liittyvää asunnon haltuunottoa.

2. Saako taloyhtiö aina ottaa asunnon hallintaan, jos siihen olisi syy?

Vaikka asunnon haltuunottoon olisi olemassa syy, tämä syy ei riitä haltuunottoon, jos se on vähäinen. Siten tilanteissa, missä rikkomus on vain vähäinen, yhtiökokous ei ole oikeutettu päättämään asunnon haltuunotosta.

3. Onko osakkeen omistajan tai vuokralaisen mahdollista valittaa taloyhtiön asunnon haltuunotosta?

Yhtiön ottaessa hallintaan asunnon, osakkeen omistajalla tai vuokralaisella on mahdollisuus viedä asia eteenpäin tuomioistuimen tutkittavaksi. Tällöin tuomioistuin tutkii, oliko päätökselle haltuunotosta olemassa hyväksyttävä syy. Moitekanne on nostettava 30 päivän aikana haltuunoton tiedoksisaannista. 

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]