Bomberg, Erno

OTM, lakimies

Lakiasiaintoimisto Fiducius Oy

2 vastausta

Lautatarhankatu 6

00580 Helsinki

www.fiducius.fi

+358 40 703 4423

info@fiducius.fi

 

Tietoa minusta

Olen Lakiasiaintoimisto Fiducius Oy:n perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Toimistoni palvelee sekä yksityishenkilö- että yritysasiakkaita. Keskeisimmät painopistealueemme ovat perhe- ja jäämistöoikeus (avioehdot, ositukset, perunkirjoitukset, testamentit, perinnönjaot ym.), asuntokauppa- ja kiinteistöasiat, työoikeus sekä rikosoikeudelliset asiat.

Toimistomme sijaitsevat Helsingissä ja Hämeenlinnassa. Oikeudenkäyntiasioissa pääasiallinen toiminta-alueemme on Uusimaa, Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Päijät-Häme. Juridista konsultointia, sopimusten ja muiden asiakirjojen laadintaa sekä muuta oikeudellista apua, joka ei edellytä suullista käsittelyä tuomioistuimessa, tarjoamme kuitenkin koko maan alueella. Useat asiat voidaan hoitaa myös sähköpostin ja/tai puhelimen välityksellä.

Teen tarvittaessa myös kotikäyntejä, ja minut tavoittaa myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Olen suorittanut asianajajatutkinnon ja minulle on myönnetty oikeudenkäyntiavustajan lupa (vuoden 2014 alusta vain asianajajat, julkiset oikeusavustajat sekä luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat voivat hoitaa oikeudenkäyntiasioita). Toimintani on siten julkisen valvonnan piirissä ja pakollisen vastuuvakuutuksen alaista.

Osaamisalueet

  • Oikeudenkäynti
  • Perhe- ja perintöoikeus
  • Rikosasiat
  • Työ- ja virkasuhde

Vastaukseni (2)

Avioehdon vaikutus

Tulkitsen kysymyksen siten, että ainoastaan toisen puolison omaisuus oli avioehdosta johtuen avio-oikeuden alaista ja toisen ei.

Avioehto vaikuttaa tällöin siten, että ennen perinnönjakoa tehtävässä osituksessa tasataan vanhempien avio-oikeuden alainen omaisuus lesken ja ensiksi kuolleen puolison perillisten kesken.

Jos äidilläsi oli avio-oikeus isäsi omaisuuteen, mutta isälläsi ei ollut avio-oikeutta äitisi omaisuuteen, kuuluu osituksen piiriin vain isäsi omaisuus. Tällöin isäsi pitäisi osituksen perusteella lähtökohtaisesti luovuttaa tasinkona äidin kuolinpesään puolet omaisuudestaan. Leskellä on kuitenkin oikeus vedota tasinkoetuoikeuteensa ja olla luovuttamatta omaisuutta ensiksi kuolleen puolisonsa perillisille. Jos ositus jää tekemättä lesken elinaikana, ei tasinkoetuoikeuteen voi enää vedota ositettaessa kahta kuolinpesää.

Jos tilanne on toisinpäin, eli ainoastaan äitisi omaisuus on avio-oikeuden alaista, on leskellä oikeus saada puolet ensiksi kuolleen puolison omaisuudesta. Vasta osituksen jälkeen kuolinpesään jäävä omaisuus siirtyy perintönä lapsille.

Jos leski ja perilliset ovat sopuisissa väleissä, voidaan ositus ja jako suorittaa järkevästi ja pienin kustannuksin.

perinnönjako

Hintahaitari on laaja: parista satasesta muutamaan tuhanteen. Itse tyypillisesti veloitan n. 300-500 euroa yksinkertaisessa pesässä ja 500-800 euroa monimutkaisemmassa.

[chatbot]